Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Rusland svarer hårdt igen ved angreb

Myndighederne vil sky få midler, hvis eksplosion i Sankt Petersborg viser sig at være angreb, vurderer forsker

En eksplosion i metroen i den russiske by Sankt Petersborg vil udløse et hårdhændet svar fra myndighederne i landet, vurderer forsker. Reuters/Stringer
En eksplosion i metroen i den russiske by Sankt Petersborg vil udløse et hårdhændet svar fra myndighederne i landet, vurderer forsker. Reuters/Stringer

Historisk har russiske myndigheder - med befolkningens opbakning - ikke været bange for at gå hårdhændet til værks ovenpå et angreb som det, der mandag kan have ramt den russiske by Sankt Petersborg.

Det vurderer Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»Hvis det viser sig at være islamistisk terrorisme, vil man(den russiske opinion, red.) slå kreds om myndighederne og støtte deres kamp. Og de er rimelig håndfaste,« siger han.

Det gælder også, hvis gerningsmanden skulle have andre motiver, uddyber han.

Årsagen til eksplosionen i byens metro mandag eftermiddag er ikke kendt officielt. Ti mennesker blev dræbt.

Rusland er ikke fremmede for angreb i eksempelvis hovedstaden Moskva. Ved de lejligheder har de russiske myndigheder grebet hårdhændet til værks i efterforskningen, forklarer seniorforskeren.

»Det er forholdsvis veldokumenteret, at der har været torturcentre i det nordlige Kaukasus,« siger Flemming Splidsboel.

Desuden husker han anekdoter fra sin tid i Tadsjikistan om personer, der i forbindelse med sådanne efterforskninger er forsvundet sporløst uden varsel.

»Vi må forvente en massiv indsats for at vise en overvældende styrke,« vurderer han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.