Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Macron-føring for stor til Le Pen-overraskelse

Trods overraskelser ved den britiske EU-afstemning og det amerikanske valg stoler forsker på franske målinger.

Marine Le Pen får svært ved at gøre Donald Trump og den britiske Leave-kampagne kunsten efter og snyde meningsmålingerne. Dertil er forskellen mellem hende og hendes modstander, Emmanuel Macron, for stor, vurderer forsker. Scanpix/Franck Pennant
Marine Le Pen får svært ved at gøre Donald Trump og den britiske Leave-kampagne kunsten efter og snyde meningsmålingerne. Dertil er forskellen mellem hende og hendes modstander, Emmanuel Macron, for stor, vurderer forsker. Scanpix/Franck Pennant

Flere politisk interesserede sidder måske med følelsen af at have brændt fingrene på meningsmålinger op til de seneste valg i Storbritannien og USA.

Trods målingernes indikation af det modsatte er Storbritannien på vej ud af EU, og Hillary Clinton er ikke amerikansk præsident.

Alligevel er der flere gode grunde til at tro på de franske målinger forud for det kommende præsidentvalg.

Det vurderer Martin Vinæs Larsen, der er ph.d.-stipendiat ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, og som har arbejdet med meningsmålinger og deres fejlmargin.

Målingerne viser et stort flertal til centrumpolitikeren Emmanuel Macron over nationalisten Marine Le Pen.

Særligt tre ting indgyder Martin Vinæs Larsen med tillid til de franske målinger, når de op til valget 7. maj skal forsøge at løje folkestemningen.

»I den første runde af præsidentkapløbet ramte målingerne meget tæt på resultatet. De var i gennemsnit kun et halvt procentpoint fra,« siger Martin Vinæs Larsen.

»Derudover er Macrons føring over Le Pen meget stor. Den er meget større end Hillary Clintons føring over Donald Trump eller "remains" føring ved brexit i Storbritannien. Den var kun på et par procentpoint ved de andre afstemninger.«

En frisk måling fra Ifop Fiducal viser mandag et forspring på 20 procentpoint til Macron.

Derudover peger Martin Vinæs Larsen på, at franske målinger historisk har haft en høj træfsikkerhed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.