Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forbud mod dårlig mad og slik i britiske skoler

Burgere og pølser skal forbydes, og automater med chokolade, slik og sodavand skal fjernes fra britiske skoler, lover britisk undervisningsminister, der kalder elevernes ernæring en skandale.

Madguruen Jamie Oliver ser ud til at få held med sin mission om bedre ernæring til de britiske skolebørn. De skal lære at spise sundere, og de skal selv kunne lave mad som her 11-årige Alice Pullen i skolekøkkenet. <br>Foto: Andy Shaw/Bloomberg News
Madguruen Jamie Oliver ser ud til at få held med sin mission om bedre ernæring til de britiske skolebørn. De skal lære at spise sundere, og de skal selv kunne lave mad som her 11-årige Alice Pullen i skolekøkkenet. <br>Foto: Andy Shaw/Bloomberg News

LONDON: Om nogle år kan en generation af kernesunde og magre briter formentlig hylde tv-kok Jamie Oliver for, at han reddede dem fra en sikker kurs mod overvægt og dårlig ernæring.

Den unge og fotogene kok formåede med en stribe af programmer at få sat fokus på den mad, den yngste generation af briter skovler i sig hver dag i skolen.

Programmerne chokerede både hans seere og den britiske regering med de barske sandheder om de mængder af salt, fedt og sukker, der er i den fabriksfremstillede og mikroovnsopvarmede mad, der skal gøre det ud for brændstof i løbet af skoledagen for langt de fleste elever.

Det i en sådan grad, at skolemaden blev en del af den britiske valgkamp, og i går fulgte den britiske undervisningsminister Ruth Kelly regeringens løfter op med et lovforslag, der sigter mod helt at udrydde usund mad i britiske skoler. Ikke bare slikautomaterne skal væk, fastslog hun. Inden et år skal et forbud i kraft mod såvel slik som dårlig mad på skolemenuen.

»Jeg er absolut fast besluttet på, at den skandale af junkfood, vi serverer hver dage i vores skole, skal stoppe nu,« lovede Ruth Kelly i går på Labours årsmøde i Brighton.

I Jamie Olivers programmer viste det sig, at elever, der spiste sundere, blev mere rolige og opmærksomme i timerne og at deres generelle helbredstilstand blev markant forbedret.

Fjern kødaffaldet
Allerede nu er der nedsat et udvalg, der skal pålægge alle skoler at holde sig inden for visse ernæringsmæssige rammer for de 50 pence eller 60 pence, der er sat af per måltid for eleverne i henholdsvis de yngste og ældste klasser.

Udvalget vil især koncentrere sig om at fjerne pølser og såkaldte »burgere« lavet af en uskøn blanding af kødaffald fra skolemenuen. Men akkurat som Jamie Oliver måtte sande i sit program, er der er en hård kerne af elever, der ikke falder for billige tricks som at putte grøntsager i kødsaucen eller giver efter for opfordringerne om at spise salat.

Indtil nu har de elever kunnet finde tilflugt blandt skoleautomaternes tilbud om chokoladekiks, Coca-cola, chips og andre sager, der kan give en ernæringsekspert tårer i øjnene. Den mulighed vil Ruth Kelly nu have fjernet, så eleverne tvinges til at spise sundt. Hun bakkes op at det meste af den britiske undervisningssektor og britiske forældre, men der er også kritikere af systemet. Mange lærere frygter, at eleverne vil søge ud af skolen og købe deres usunde slik og mad hos lokale butikker, hvis de ikke kan købe det på skolen.

Tidligere forsøg viser, at automater med sunde alternativer som kildevand, økologisk chokolade og riskager ikke har haft den store appel for skoleeleverne.feedmebetter.com/

Jamie Olivers hjemmeside om

skolemad

dfes.gov.uk/

Det britiske undervisningsministerium

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.