Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældre bryder stort tabu: Vi fortryder, at vi fik børn

»Jeg planlagde min graviditet og tænkte, at jeg helt vildt gerne ville have en baby … Noget i mig sagde, at jeg var ved at træffe en dum beslutning.«

Psykoanalytiker Corinne Maier har ved siden af modergerningen blandt andet forfattet bogen »Ingen børn: 40 gode grunde til ikke at blive mor«. Et emne, som angiveligt optager mange forældre.
Psykoanalytiker Corinne Maier har ved siden af modergerningen blandt andet forfattet bogen »Ingen børn: 40 gode grunde til ikke at blive mor«. Et emne, som angiveligt optager mange forældre.

Det var navnet på debattråden, der fik hende til at stoppe og klikke: »Hvordan føles det at fortryde, at man har fået børn?«

Victoria Elder læste alle kommentarerne og fortalte så sin egen historie. En historie, der siden gengivelsen i avisen The Guardian lørdag har skabt stor debat på det britiske medies Facebook-profil.

Den 47-årige kvinde - og mor til en teenagepige - skrev: »Dette er bare min historie - jeg kan ikke tale for andre. Jeg planlagde min graviditet og tænkte, at jeg helt vildt gerne ville have en baby. Så meget, at jeg giftede mig med den første mand, som ville have et barn med mig. Noget i mig sagde, at jeg var ved at træffe en dum beslutning, men så tænkte jeg, at jeg var stærk nok til at gøre det.«

To år efter fødslen begyndte hendes mand at blive stærkt fraværende, og til sidst skred han og efterlod familien i en svær økonomisk situation. Men det var ikke det værste, fortæller Victoria Elder: »Det stak dybere end det.«

I det øjeblik, babyen blev placeret i hendes arme, »følte jeg og føler stadig, at jeg havde begået en fejl«.

Elsker sin datter

Det betyder ikke, at hun ikke elsker sin datter. For det gør hun, understreger hun i interviewet, hvor datteren også kommer til orde og fortæller, at hun aldrig har følt sig uønsket af sin mor, som hun kalder »great«.

Nej, det skyldes derimod, som Victoria Elder skriver i sin oprindelige besked på det sociale medie Quora, at det at blive mor »er et emne, som virkeligt kunne trænge til en dosis realitet. Jeg havde det skidt med, hvad jeg følte og tænkte, at der er noget helt galt med mig«.

Snart væltede det ind med reaktioner på Quara.

»Gå til psykoterapi.«

»Få styr på dine usikkerheder, skyld og selvcentrerede følelser, og kom i gang med at opdrage dit barn.«

»Din datter kan virke upåvirket af dine dårlige valg, men tro mig, hun er påvirket.«

Men der var også andre toner på Quara. En kvindelig bruger skrev, at det var »et meget modigt indlæg«, mens en far ikke lagde skjul på, at hans liv lignede »en maskines liv«.

»Behold det for dig selv«

Billedet er det samme på The Guardians Facebook-profil, hvor denne kommentar har fået flest »likes«: »Alene det at sige, at du fortryder at have børn, kan have massive negative, psykiske følger for dem. Behold det for dig selv.«

Der er ikke mange historier som Victoria Elders på nettet. Men de er der.

For eksempel på Facebook-gruppen »I Regret Having Children«, der har lidt over 6.000 følgere, og i en debattråd med 173 kommentarer på Mumsnet.com.

Emnet er også omdrejningspunktet i flere bøger, for eksempel i en bog af Corinne Maier; en fransk psykoanalytiker, mor og forfatter til en bog, der frit oversat hedder: »Ingen børn: 40 gode grunde til ikke at blive mor«. I fjor kom hun på BBCs liste over de 100 mest inspirerende og indflydelsesrige kvinder i 2016.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.