Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

For 60 år siden banede gadekrydset Laika vej til rummet

Ni kredsløb om Jorden gjorde Laika til verdens første kosmonaut. Hunden blev ofret for fremtidige rumrejser.

Laika var et gadekryds med hængende ører. Hun vejede cirka seks kilo. Scanpix/-arkiv
Laika var et gadekryds med hængende ører. Hun vejede cirka seks kilo. Scanpix/-arkiv

Moskva. 3. november 1957 tidligt om morgenen skrev det daværende Sovjetunionen historie ved at sende hunden Laika i kredsløb om Jorden.

Den herreløse hund, der var fundet i Moskvas gader, var dog dødsdømt fra det øjeblik, raketmotorerne fik Sputnik 2 til at løfte sig fra jorden.

Det fortæller den i dag 90-årige biolog Adilja Kotovskaja, der trænede Laika og andre hunde, der indgik i det sovjetiske rumprogram.

Kotovskaja fortæller, at de hunde, der var udvalgt til at gå i kredsløb om Jorden, blev trænet i særlige kapsler, hvor trykket kunne ændres.

Kapslerne var kun 80 centimer lange, og Kotovskaja gjorde dem gradvist mindre for at optræne hundene til at klare sig på meget lidt plads.

Hundene blev i timevis spændt fast i centrifuger for vænne sig til den enorme acceleration under opsendelser.

- Vi valgte tæver, fordi de ikke behøver at løfte et ben for at tisse, og det betyder, at de skal have mindre plads end hanhundene, forklarer Kotovskaja.

- Og vi valgte herreløse hunde, fordi de er mere selvhjulpne og mindre krævende.

- Selvfølgelig vidste vi, at det var Laikas skæbne at skulle dø på rejsen, for der var ikke andre måder at få hende tilbage, siger Adilja Kotovskaja.

Det var under det niende kredsløb om Jorden, det gik det galt. Temperaturen begyndte at stige inde i Sputnik 2 som følge af for dårlig isolering i satellitten.

Håbet var, at Laika ville holde sig i live i ti dage, men i stedet døde hun efter få timer af overophedning og dehydrering.

Først i 2002 fortalte Rusland den sandfærdige historie. Indtil da var det blevet fortalt, at Laika havde klaret sig godt og først døde, da man af barmhjertighed gav hende et sidste måltid med gift.

12. april 1961 kunne Sovjetunionen sende kosmonauten Jurij Gagarin i kredsløb om Jorden som det første menneske.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.