Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Første last af kemiske våben sejlet ud fra Syrien

Det danske fragtskib Ark Futura forlod tirsdag eftermiddag en syrisk havneby med den første last af regimets kemiske våben, der skal destrueres.

SYRIEN: Fragtskibet Ark Futura fra det danske rederi DFDS lagde tirsdag eftermiddag fra land i den syriske havneby Lakatia, lastet med den første sending kemiske våben tilhørende den syriske regeringshær.

Eskorteret af det danske krigsskib Esbern Snare og den norske fregat Helge Ingstad satte Ark Futura kursen mod åbent hav. På et senere tidspunkt skal våbnene destrueres om bord på et amerikansk skib.

Ifølge en pressemeddelelse fra organisationen OPCW, som håndterer destruktionen, skal det danske skib forblive i internationalt farvand, indtil der er ankommet flere containere med kemikalier til Latakia.

Afsejlingen markerer det endelige skridt til at få destrueret Syriens anslåede 1.000 tons kemiske kampmidler, sådan som det blev krævet af det internationale samfund efter rapporterne om kemiske angreb mod civile i sommeren 2013.

Uhyrlige billeder af børn dræbt under angrebene var tæt på at udløse et amerikansk gengældesangreb, men det blev i 11. time afværget med en syrisk accept af, at landets lager af kemiske våben blev destrueret.

Ifølge aftalen med det syriske styre, som blev banket på plads af USA og Rusland, skulle den farligste del af de kemiske våben have været ude af landet senest 31. december, men kampe i Syrien og vanskeligheder med at få de kemiske våben frem til Latakia har forsinket processen.

De 1.000 ton kemiske våben består af kampklare gasser som nervegasserne VX, sarin og sennepsgas, samt komponenter, der skal blandes og som opbevares særskilt. Kemikalierne skal transporteres til Latakia i op mod 300 containere.

Det anslås, at 700 ton skal destrueres på åbent hav efter at være lastet om i Italien, mens de resterende mindre farlige kemikalier skal destrueres i selve Syrien.

De kampklare våben og kemikalier skal ifølge planen destrueres på fartøjet Cape Ray fra den amerikanske reserveflåde, som består af kommercielle fragtskibe, der kan aktiveres til specielle formål.

Ifølge AFP er det tale et knap 200 meter langt skib, der har fået monteret to transportable såkaldte hydrolysesystemer, der skal neutralisere de farligste kemikalier. I den proces skal der bruges mængder af vand, men restprodukterne er ufarlige. Ifølge amerikanske eksperter er det første gang, at destruktionsprocessen finder sted på åbent hav, men metoden til at skaffe sig af med kemiske våben har været kendt i årtier.

Danmarks forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), siger i anledning af operationens start:

»Jeg er meget tilfreds med, at den danskledede maritime operation med at transportere de kemiske stoffer væk fra Syrien, nu er gået i gang. Det er utrolig vigtigt, at vi får fjernet Syriens kemiske våben, så de ikke igen kan bruges mod den syriske civilbefolkning.«

»Jeg er glad for den store internationale opbakning til den dansk ledede operation, som blandt andre Rusland og Kina er en del af sammen med blandt andre Storbritannien, Norge, Finland, Italien og USA. Det er et stærkt signal om vigtigheden af denne operation,« siger Nicolai Wammen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.