Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Første fly er lettet fra Bruxelles-lufthavn siden angreb

Belgiens bomberamte lufthavn er så småt i aktion igen - søndag sendes tre fly på vingerne.

Foto af det store sikkerhedsudbud omkring lufthavnen fredag 1. april. To dage efter er de første tre fly gået på vingerne.
Foto af det store sikkerhedsudbud omkring lufthavnen fredag 1. april. To dage efter er de første tre fly gået på vingerne.

Bruxelles: Det første passagerfly efter forrige uges bombeangreb mod lufthavnen og metroen i Bruxelles er søndag eftermiddag lettet fra Zaventem-lufthavnen.

Det er den første afgang med passagerer om bord, siden et bombeangreb 22. marts lukkede lufthavnen. Flyet skal fragte mellem 60 og 70 mennesker til Faro i Portugal.

Senere søndag skal to passagerfly af sted til henholdsvis Torino i Italien og Athen i Grækenland.

Efter angrebet er sikkerheden i lufthavnen blevet skærpet så meget, at passagerer opfordres til at komme mindst tre timer før afgang.

Blandt andet skal både passagerer og bagage screenes i store hvide telte uden for lufthavnsbygningen, før de må gå ind.

Tirsdag 22. marts om morgenen sprængte to selvmordsbombere sig selv i luften i afgangshallen og dræbte 16 mennesker.

I et koordineret angreb på metrostationen Maelbeek nær EU's hovedkvarter sprængte en tredje selvmordsbomber sig selv i luften godt en time senere. I alt døde 32 mennesker foruden de tre gerningsmænd.

Lufthavnens direktør, Arnaud Feist, sagde på et pressemøde lørdag, at søndag ville blive en følelsesladet dag for mange af de ansatte i lufthavnen.

Samtidig kaldte han den delvise genåbning for et tegn på håb.

Zaventem er en af de største lufthavne i Europa med 600 flyvninger om dagen og over 23,5 millioner passagerer om året. Lufthavnen forventer at være tilbage på fuld kapacitet inden begyndelsen af juli.

Mandag venter lufthavnen at arbejde på 20 procent af sin vanlige kapacitet, og der vil også blive sendt fly af sted til destinationer uden for Europa.

Flere fly har siden angrebet 22. marts været omdirigeret til nærliggende, mindre lufthavne i Belgien. Nogle luftfartsselskaber - deriblandt skandinaviske SAS - har i stedet valgt at ombooke deres Bruxelles-passagerer til ruter til de større lufthavne i blandt andet Amsterdam og Paris.

SAS har aflyst sine fly til Zaventem-lufthavnen frem til og med tirsdag. Onsdag er der programsat en afgang fra København til Bruxelles. SAS kan dog søndag ikke endeligt bekræfte, at det fly faktisk kommer afsted.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.