Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN's Sikkerhedsråd kræver øjeblikkelig handling i Myanmar: »Et skoleeksempel i etnisk udrensning«

Hundredtusindvis af Myanmars rohingya-muslimer er flygtet fra militæret siden 25. august.

FN's Sikkerhedsråd kræver øjeblikkelig handling, der skal sætte en stopper for volden i Myanmar, hvorfra hundredtusindvis af landets muslimske rohingya-mindretal er flygtet de seneste uger. Her ankommer flygtede rohingyaer til byen Teknaf i Bangladesh. Scanpix/Munir Uz Zaman
FN's Sikkerhedsråd kræver øjeblikkelig handling, der skal sætte en stopper for volden i Myanmar, hvorfra hundredtusindvis af landets muslimske rohingya-mindretal er flygtet de seneste uger. Her ankommer flygtede rohingyaer til byen Teknaf i Bangladesh. Scanpix/Munir Uz Zaman

FN's Sikkerhedsråd kræver »øjeblikkelig handling«, der skal sætte en stopper for volden i Myanmar, hvorfra hundredtusindvis af landets muslimske rohingya-mindretal er flygtet de seneste uger.

Det oplyser et samstemmende Sikkerhedsråd i en udtalelse.

I udtalelsen udtrykker rådet dyb bekymring over situationen i landet og fordømmer volden.

Udtalelsen kommer, efter at Sikkerhedsrådet onsdag aften har afholdt et hastemøde om urolighederne i Myanmar.

Forud for onsdagens møde opfordrede FN's generalsekretær, António Guterres, Myanmar til at indstille den militæroperation, der har varet siden 25. august.

Rohingyaerne er et undertrykt mindretal i det overvejende buddhistiske land.

De betragtes trods flere generationer i Myanmar som illegale indvandrere, og de har ikke ret til at få statsborgerskab i landet.

Siden 25. august er langt over 300.000 rohingyaer ifølge FN flygtet fra Rakhine-provinsen, der grænser op til Bangladesh. Og tallet ventes at stige.

Urolighederne brød ud, efter at rohingya-oprørsgruppen Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa) angreb politi og militær.

Det fik militæret til at lancere en modoffensiv, som det selv kalder »en rydningsoperation«.

Men militærets indsats har mødt kritik fra flere sider.

Mandag udtalte FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein, at militærets aktion i Myanmar var »et skoleeksempel i etnisk udrensning«.

Forud for hastemødet onsdag blev generalsekretær Guterres spurgt, hvorvidt han vil kalde den igangværende militæroperation det samme.

Han svarede, at »når en tredjedel af rohingya-befolkningen er nødt til at flygte ud af landet, kan du så finde et bedre ord for det?«.

FN's Sikkerhedsråd har til formål at sikre international fred og sikkerhed. Der er fem permanente medlemmer. De er Storbritannien, USA, Frankrig, Kina og Rusland.

Derudover er der ti midlertidige medlemmer. Det er blandt andet Sverige, Japan og Etiopien, som i øjeblikket har formandsposten.

Etiopiens FN-ambassadør, Tekeda Alemu, sagde til de fremmødte journalister efter mødet, at rådsmedlemmerne »udtrykte bekymring over meldingerne om overdreven vold i forbindelse med sikkerhedsoperationerne og kræver øjeblikkelig handling, der skal stoppe volden i Rakhine«.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.