Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN's generalsekretær fordømmer nordkoreansk prøvesprængning

FN's generalsekretær kalder Nordkoreas påståede prøvesprængning af en brintbombe "dybt bekymrende".

New York: FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, kalder Nordkoreas påståede prøvesprængning af en brintbombe "dybt bekymrende" og "destabiliserende for den regionale sikkerhed".

- Denne prøvesprængning overtræder adskillige resolutioner fra Sikkerhedsrådet, ligesom den trodser det internationale samfunds opfordring om at stoppe disse aktiviteter, siger han ifølge Reuters.

FN's britiske ambassadør, Matthew Rycroft, siger, at Sikkerhedsrådet overvejer at pålægge Nordkorea yderligere sanktioner efter prøvesprængningen.

- Vi kommer til at samarbejde med andre om en beslutning om yderligere sanktioner, siger han ifølge AFP.

Nordkorea har tidligere afprøvet tre atombomber og været under sanktioner fra FN's Sikkerhedsråd siden landets første atomprøvesprængning i 2006.

Også Kina tager afstand fra prøvesprængningen.

- Vi opfordrer meget indtrængende Nordkorea til fortsat at være forpligtet over for løfterne om at opgive atomvåben og indstille alle handlinger, som kan forværre situationen, siger talskvinde for det kinesiske udenrigsministerium Hua Chunying ifølge Reuters.

Den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, og hans sydkoreanske kollega Han Min-koo kalder den påståede prøvesprængning uacceptabel og en uansvarlig provokation, som bør få konsekvenser.

Sådan lyder det i en udtalelse fra Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium, ifølge Reuters.

Japans premierminister, Shinzo Abe, har ligeledes reageret med bekymring og betegner prøvesprængningen som "en alvorlig udfordring" og "en alvorlig trussel".

- Jeg fordømmer dette på det kraftigste, siger Abe ifølge AFP.

- Denne atomtest, der er blevet udført af Nordkorea, er en alvorlig trussel mod Japans sikkerhed, og vi kan på ingen måde acceptere det, siger han.

Ifølge en komité for efterretninger i Kongressen i USA vil det sandsynligvis tage flere dage at få endeligt bekræftet, om prøvesprængningen har fundet sted eller ej.

Også Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer Nordkoreas tilsyneladende fortsatte udvikling af atomvåben.

- Jeg opfordrer Nordkorea til at overholde sine internationale forpligtelser, udtaler han i en erklæring.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.