Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FNs advarselslamper blinker højrødt: EU overtræder menneskerettigheder

EU-landenes forsøg på at betale Tyrkiet for at håndtere flygtningekrisen tænder højrøde lamper i FNs højkommissariat for flygtninge.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

EU-landenes plan om at sende alle de flygtninge og migranter, der ankommer illegalt til Grækenland, retur til Tyrkiet, er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det fastslår FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i en kommentar til EUs forsøg på at betale Tyrkiet for at håndtere den vedvarende flygtningekrise.

»Den kollektiv udvisning af udlændinge er forbudt i henhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,« fastslog Vincent Cochetel, der er regional direktør i UNHCR, tidligere i dag under en pressebriefing i UNHCRs hovedkvarter i Geneve.

»Enhver aftale, der vil svare til en general tilbagesendelse til et tredje land er ikke i overensstemmelse med europæisk lov, ikke i overenstemmelse med international ret,« påpeger UNHCR-chefen.

Ifølge talsmanden i FNs Flygtningehøjkommissariat, William Spindler, kan en asylansøger kun returneres til et tredjeland, hvis følgende tre betingelser er opfyldt:

  • Det land, som flygtningene sendes tilbage til, skal påtage sig ansvaret for at vurdere den enkelte asylansøgning i detaljer.
  • Asylansøgere skal beskyttes mod refoulement – der i FNs Flygtningekonvention er et forbud mod udsendelse til et land, hvor man kan risikere, at en person vil blive sendt videre til det land, hvor personen er i fare.
  • Den individuelle ansøger skal være i stand til at søge og, hvis ansøgningen godkendes, få asyl i overenstemmelse med anerkendte internationale standarder og have »fuld og effektiv« adgang til uddannelse, arbejde, sundhedsydelser og om nødvendigt sociale ydelser.

Afklaring udbedes 17. marts

Problemet er, at disse krav ikke kan indfries i Tyrkiet, hvis EU begynder at massedeportere flygtninge og migranter. Nogle af kravene kan tyrkerne måske på sigt opfylde med den økonomiske hjælp for milliarder af euro, som EU-landene har stillet i udsigt.

Men grundlæggende er det et problem, at Tyrkiet har taget et stort forbehold i landets forpligtelser ifølge FNs Flygtningekonvention: Det er kun folk fra Europa, der kan søge og få asyl.

»Retssikkerhed er en nødvendig ledetråd i enhver mekanisme, som fører til, at asylbehandlingen overføres (til Tyrkiet, red.) Screening før tilbagesendelsen er også nødvendig for at identificere eventuelle risici, som gør det upassende at returnere folk, selv de før nævnte betingelser er opfyldt,« understreger UNHCRs talsmand.

»Detailjer om alle de retsgarantier bør afklares, før Rådet (EUs landenes regeringer, red.) mødes den 17. marts,« siger William Spindler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.