Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN vil afskære forsyning af våben til Islamisk Stat

FN's Sikkerhedsråd vedtager resolution, der sigter mod at forhindre ekstremister i at skaffe våben.

FNs sikkerhedsråd vedtager en resolution, der skal forsøge at begrænse strømmen af våben fra medlemslandene til terrorbevægelser. En talsmand erkender dog, at det er svært at styre nye salg af våben, der oprindeligt blev købt for tiår siden og som nu forhandles på internettet.
FNs sikkerhedsråd vedtager en resolution, der skal forsøge at begrænse strømmen af våben fra medlemslandene til terrorbevægelser. En talsmand erkender dog, at det er svært at styre nye salg af våben, der oprindeligt blev købt for tiår siden og som nu forhandles på internettet.

New York City. FN vil gøre det sværere for Islamisk Stat (IS) og andre ekstremistiske grupper at anskaffe sig våben.

Det fremgår af en resolution, som FN's Sikkerhedsråd onsdag enstemmigt har vedtaget.

Alle lande opfordres til at bremse forsyninger af våben til for eksempel IS og andre "terrorister".

Blandt andet ved at anlægge sag mod leverandører og mærke våben for at gøre det nemmere at spore, hvorfra de stammer.

Det er Egypten, der i øjeblikket er medlem af Sikkerhedsrådet, som står bag forslaget.

- Dette er en af de første resolutioner, som sigter mod at forhindre terrorister i at erhverve våben, siger landets FN-ambassadør og nuværende formand for rådet, Amr Abdellatif Aboulatta.

At forsyne terrorister og terrorgrupper med våben er ifølge ambassadøren ligeså afskyelig en forbrydelse som et terrorangreb.

FN-landene opfordres til at samarbejde om at eliminere ekstremisters mulighed for at bevæbne sig via sociale medier og internettet.

Dårligt sikrede våbenlagre, svage grænsekontroller og hemmelige handelsplatforme på nettet er med til at åbne mulighederne for at skaffe våben.

Det fortalte lederen af FN's organisation for narkotika og kriminalitet (UNODC), Juri Fedotov, inden afstemningen.

Juri Fedotov erkendte, at det er en kompleks opgave at forhindre våben i at falde i forkerte personers hænder.

- Der mangler koordination i og mellem lande og regioner, nævnte han som én af flere udfordringer.

Emmanuel Roux, en repræsentant for Interpol, fortalte Sikkerhedsrådet, at våben anvendt i krigszoner ofte dukker op på gaderne i storbyer.

Han tilføjede, at lovlige produkter forvandles til sprængladninger, og at våben produceret for årtier siden er til salg på netsider, der henvender sig til kriminelle.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.