Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN-vagthund siger alt er godkendt til Irans atomprogram

Alle grænser overholdes af Iran i atomprogram, skriver FN-inspektører i den seneste rapport fra atomanlæg.

Iran holder sig inden for rammerne af den internationale atomaftale, konkluderer Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA). Reuters/Kim Kyung-hoon
Iran holder sig inden for rammerne af den internationale atomaftale, konkluderer Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA). Reuters/Kim Kyung-hoon

Iran holder sig inden for rammerne af den internationale atomaftale, konkluderer Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Inspektører fra FN-vagthunden har i maj besøgt landets atomanlæg, hvor man har målt på lagre af uran og tungt vand.

Af rapporten fremgår det, at iranerne holder sig pænt under grænsen på 300 kilogram beriget uran.

Iran har heller ikke, som det kræves i aftalen, beriget uran over 3,67 procent, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Mængden af tungt vand lå 16. maj på 128,2 ton. Den fastsatte grænse er 130 ton.

FN-organet overvåger, at Iran lever op til punkterne i atomaftalen. Der udsendes rapporterer fire gange om året.

Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland indgik i sommeren 2015 en aftale om atomprogrammet.

Stormagternes mål var at få sikkerhed for, at Iran ikke kan udvikle atomvåben. Omvendt skulle sanktioner, der har holdt Iran nede, løftes.

Aftalen blev indgået under USA's daværende præsident, Barack Obama, og hans efterfølger på posten, Donald Trump, har ført en anden og hårdere linje over for Iran. Han har kritiseret aftalen.

For nylig var Trump på besøg i Saudi-Arabien. Her gav han blandt andet udtryk for, at Iran støtter og spreder terrorisme. USA er allieret med Saudi-Arabien.

Det shiitiske Iran og sunnitiske Saudi-Arabien er ærkefjender.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.