Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN: Tortur, sexvold og børnesoldater præger Sydsudan

Ny FN-rapport ønsker våbenembargo mod Sydsudan for at få dæmmet op for grusom borgerkrig.

New York: FN's Sikkerhedsråd bør hurtigt indføre en våbenembargo mod Sydsudan, da det olierige lands præsident, Salva Kiir, og en oprørsleder igen og igen bryder en våbenhvile og fortsætter grove brud på menneskerettighederne i en to år lang borgerkrig, siger FN-monitorer i en ny årsrapport.

Rapporten nævner henrettelser, tortur, sexvold, bortførelser, rekruttering af børnesoldater samt ødelæggelser af hjem og hele landbrugsområder i en stadig optrappet krig mellem Kiir og hans politiske rival, separatistlederen Riek Machar.

Panelet bag FN-rapporten siger, at næsten hvert angreb, som parterne udfører mod en landsby, omfatter voldtægter og bortførelser af kvinder og piger.

- Alle parterne bruger med fuldt overlæg voldtægter som et taktisk krigsvåben - og der er ofte skrækkelige eksempler på gruppevoldtægter, siger FN-panelets leder, Payton Knopf.

Knopf siger i rapporten til Sikkerhedsrådet, at de menneskelige omkostninger i krigen på nogle områder kan sammenlignes med de menneskelige omkostninger i konflikterne i Syrien, Irak og Yemen.

- Rapporten beskriver, hvordan Kiirs regering købte mindst fire Mi-24 kamphelikoptere af Ukraine i 2014 fra en privat ukrainsk virksomhed til næsten 300 millioner kroner.

- Helikopterne har medført en ekspansion af krigen og styrket de kræfter på regeringens side, der ønsker en militær løsning, og som ødelægger fredsprocessen, hedder det.

Sydsudan, der har 12 millioner indbyggere, opnåede selvstændighed i 2011 og er verdens yngste land. FN-rapporten advarer om, at borgerkrigen kan eskalere voldsomt.

FN siger, at 2,3 millioner er blevet drevet på flugt i Sydsudan i de seneste to år, og at op mod fire millioner er truet af sult.

/ritzau/Reuters

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.