Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN takker Lidegaard for Syrien-udmelding

FNs udsending i Syrien roser Danmark for at støtte ideen om fredsforhandlinger med Assad. Det fortalte udenrigsministeren, da han i går udlagde dansk udenrigspolitik ved et arrangement på Berlingske.

Som en af de første vestlige udenrigsministre har Martin Lidegaard (R) klart meldt ud, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal accepteres som forhandlingspartner for at få afsluttet landets næsten fire år lange blodbad. I går gav ministeren sit bud på udviklingen i såvel Syrien-konflikten som verdens øvrige brændpunkter ved et læserarrangement på Berlingske. Foto: Simon Læssøe
Som en af de første vestlige udenrigsministre har Martin Lidegaard (R) klart meldt ud, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal accepteres som forhandlingspartner for at få afsluttet landets næsten fire år lange blodbad. I går gav ministeren sit bud på udviklingen i såvel Syrien-konflikten som verdens øvrige brændpunkter ved et læserarrangement på Berlingske. Foto: Simon Læssøe

Det kan godt være, at Venstre, Mellemøsteksperter som Naser Khader og den syriske opposition er lodret uenige med udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der i går på forsiden af Berlingske argumenterede for at inddrage Syriens forhadte præsident Assad i fredsforhandlinger.

Til gengæld er FNs udsending i Syrien, Staffan de Mistura, som har den utaknemmelige opgave at finde en fredsløsning i det syriske slagtehus, stærkt begejstret.

»Staffan de Mistura kontaktede mig i går for at takke for opbakningen,« fortalte ministeren, da han i går talte om udfordringerne for dansk udenrigspolitik ved et læserarrangement i Berlingskes konferencesal.

Det er anden gang, at Berlingske sammen med Udenrigspolitisk Selskab inviterer udenrigsministeren for ved årets begyndelse at evaluere det forgangne og give et bud på udfordringer i det nye.

»Vi er ved at gøre det her til en tradition,« som Berlingskes chefredaktør og koncern-chef, Lisbeth Knudsen, påpegede, inden hun gav ordet til Martin Lidegaard, der blandt andet brugte sin tale til at konstatere, at naboerne i øst, især Ukraine, bliver en af Udenrigsministeriets hovedprioriteter i 2015.

»Politisk og diplomatisk fokuserer vi på at støtte frie medier og bekæmpe den russiske propaganda som svar på Ruslands hybridkrig,« fortalte Martin Lidegaard blandt andet.

På et spørgsmål fra tilhørerne understregede udenrigsministeren, at EU ikke har et klart svar på, om Rusland skal give Krim tilbage til Ukraine, før EU kan normalisere forholdet til Moskva.

»EUs holdning vil meget langt afhænge af, hvad den ukrainske regering mener,« sagde Lidegaard, der også afslørede, at EUs sanktioner efter hans mening formentlig kan lempes, hvis Rusland efterlever den våbenhvileaftale, der er indgået med Ukraine.

Udenrigsministeren blev også bedt om at give et bud på, om briterne forlader EU, og det er der en reel fare for, mener han.

»Briterne styrer jo mod et valg, som de konservative ifølge målingerne står til at vinde. Så vil de udskrive en folkeafstemning, og så ved man aldrig, hvad der sker. Jeg er ret nervøs for, hvor det her kan lande,« svarede Martin Lidegaard, der til gengæld ikke tro på de store ændringer i det konservative Saudi-Arabien efter kong Abdullahs død.

»Mit bedste bud er, at det bliver lidt i samme stil,« sagde udenrigsministeren, der mødtes med kong Abdullahs efterfølger på tronen, den 79-årige broder, Salman, under et besøg i Saudi-Arabien sidste år.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.