Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN overvejer Palæstina som stat

Palæstina vil ansøge om at blive opgraderet til stat. FN holder afgørende møde til november.

FN overvejer, om Palæstinas status skal opgraderes, så selvstyret bliver en stat sidestillet med Vatikanet i Rom.

Det udtalte præsidenten for FNs 193 medlemmer store generalforsamling onsdag i New York.

Palæstina ansøgte sidste år om fuldt statsmedlemskab i FN, men blev afvist af Sikkerhedsrådet. Selvstyrets præsident, Mahmoud Abbas, planlægger nu i stedet at ansøge om at blive opgraderet fra »observatørenhed« til såkaldt »ikkemedlemsstat«.

- I midten af november vil der blive afholdt et internationalt debatmøde om Palæstina-spørgsmålet i generalforsamlingen, sagde FN-generalforsamlingens præsident, Vuk Jeremic, ifølge nyhedsbureauet Reuters ved et pressemøde og tilføjede, at det amerikanske valg, der bliver afgjort 6. november, først skal overstås.

Flere lande taler imod en opgradering af Palæstinas status. Deriblandt Israel, som kan komme i problemer, fordi Palæstina som stat blandt andet vil kunne tilslutte sig WHO, UNESCO og ikke mindst Den Internationale Straffedomstol, der vil give mulighed for at klage over Israels besættelse.

Også USA er kendt for at være modstander af en opgradering. Men samtidig er USA også interesseret i at undgå veto, da veto for tiden næppe vil gavne USAs status i den arabiske verden.

FNs generalsekretær. Ban Ki-moon, sagde sidste uge, at en tostatsløsning ville være den eneste holdbare løsning for at opnå fred mellem Israel og Palæstina. De to parter har været ude af fredsforhandlinger i to år.

For at Palæstinas status kan blive opgraderet, skal mindst ni af Sikkerhedsrådets 15 lande stemme for.

Udover Palæstina har også en række internationale organisationer som Røde Kors observatørstatus i FN.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.