Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN opgiver at tælle Syriens døde

FN er holdt op med at opdatere dødstallet fra den syriske borgerkrig. Det skyldes for stor statistisk usikkerhed, oplyser FNs Højkommissariat for Menneskerettigheder.

Oprørere dækket af blod, blege, mørkhårede børn, der ligger på gulvet i livløse rækker, og legepladser og parker, hvor gravstene stikker op af sandkasser og bede. At den knap tre år lange borgerkrig i Syrien har kostet en høj, menneskelig pris står ikke til diskussion. Men præcis hvor mange, der har mistet livet, ved man ikke.

FN er holdt op med at opdatere opgørelsen over, hvor mange der er blevet dræbt i borgerkrigen. Det skyldes, at det er blevet stadig sværere at verificere kilderne til tallene og at udarbejde troværdige resultater, fortæller talsmanden for FNs Højkommissariat for Menneskerettigheder.

De seneste tal fra FN stammer fra juni, hvor dødstallet fra marts 2011 til april 2013 blev vurderet til 92.901. Dette tal er udregnet af FNs statistikere, der har krydstjekket opgørelser fra den syriske regering og syv forskellige grupper, der hver især beskæftiger sig med menneskerettigheder i Syrien. Men antallet af troværdige kilder er faldet.

»Det har altid været en svær øvelse at estimere dødstallet, og det er blevet endnu sværere siden den seneste opgørelse. Vi havde planlagt at fortsætte, og vi havde planer om at lave opgørelsen oftere, men vi er nået til et punkt, hvor vi ikke længere føler os i stand til det. Ikke fordi det ikke er vigtigt, men fordi antallet af kilder er tørret ud,« siger talsmand for FNs Højkommissariat for Menneskerettigheder Rupert Colville.

Han tilføjer, at FN er afhængig af fuld samarbejdsvilje fra de aktører, der indberetter navne på dræbte samt datoer og steder for drabene, og at blandt andet den syriske regering - på trods af gentagne opfordringer - ikke har suppleret nye navne til de 2.469, de oprindeligt indberettede.

»Nogle af kilderne har været helt statiske. Med andre ord er ingen døde blevet tilføjet, og vi mener ikke, at vi på det grundlag kan komme med et tal, der er præcist nok til, at det ligger inden for vores komfortzone,« siger Rupert Colville.

Han vil ikke fuldstændig udelukke, at FN på et senere tidspunkt igen vil forsøge at opgøre antallet af dræbte i Syrien:

»Men det vil vi sandsynligvis ikke«.

I mellemtiden fortsætter to eller tre af de grupper, FN trak på i den seneste opgørelse, deres arbejde med at tælle de mange dræbte. Det gælder blandt andet oppositionsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der på baggrund af oplysninger fra 200 aktivister i landet anslår, at omkring 130.000 nu er blevet dræbt. Dette tal er dog behæftet med usikkerhed, da det ikke er verificeret af en uafhængig tredjepart.

»Der skal ikke lyde nogen kritik af gruppernes arbejde, som de udfører under helt ekstremt svære forhold, men i FN må vi være yderst påpasselige med de tal, vi offentliggør,« siger Rupert Colville.

Ifølge den seneste opgørelse fra FN i juni er 82,6 procent af de dræbte i Syrien mænd, mens 7,6 procent er kvinder. For 9,8 procent af de dræbte fremgår kønnet ikke.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.