Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN lukker dørene for at stemme om toppost

12 kandidater står klar til at afløse FN's generalsekretær Ban Ki-moon - halvdelen er kvinder.

FN-chefen, der skal gå i Ban Ki-moons fodspor, vil komme til at skrive kontrakt for fem år med mulighed for fem års forlængelse. Scanpix/Don Emmert
FN-chefen, der skal gå i Ban Ki-moons fodspor, vil komme til at skrive kontrakt for fem år med mulighed for fem års forlængelse. Scanpix/Don Emmert

New York. 1. januar 2017 bliver en kontorstol ledig i FN's hovedkvarter i New York.

FN skal nemlig finde en ny generalsekretær efter sydkoreanske Ban Ki-moon.

Selv om verdensorganisationens næste generalsekretær for første gang i FN's 70-årige historie vælges i en proces, som offentligheden får et indblik i, lukker ambassadørerne i FN's Sikkerhedsråd torsdag dørene for at indsnævre feltet.

Det sker efter flere måneders test af de 12 kandidater, hvoraf seks er kvinder, og otte er fra Østeuropa. Noget ingen af de tidligere generalsekretærer har været.

Gennem kampagner, debatter og åbne høringer har kandidaterne skullet vise, at de har visioner, kan kommunikere effektivt og udvise lederskab.

FN's Sikkerhedsråd, der skal komme med anbefalinger til generalforsamlingen, har 15 medlemmer. Fem af disse er faste - nemlig Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA.

I årtier har udvælgelsen af generalsekretæren været en sag for de fem permanente medlemmer i en proces bag totalt lukkede døre.

Medlemsstaterne i FN har brokket sig over, at generalsekretæren ikke er blevet udvalgt for hans eller hendes evne til at lede organisationen, men for at please de fem permanente medlemmer.

Derfor stemte FN's Generalforsamling i september 2015 for en mere åben proces.

Den nye gennemsigtighed tillader "en anden type kandidat" med mindre fokus på diplomatisk baggrund. Det mener New Zealands tidligere premierminister Helen Clark, der har været en af de mest energiske kandidater i kapløbet.

Frem til september skal der være adskillige afstemninger i Sikkerhedsrådet, inden det formentlig når til enighed om en kandidat omkring oktober.

Generalforsamlingen skal derefter godkende valget, og den nye generalsekretær kan sætte sig til rette 1. januar 2017.

/ritzau/AFP

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.