Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN kræver forklaring på iransk bloggers død

En regeringskritisk iransk blogger er angiveligt blevet tortureret ihjel i fængslet. FN vil nu have undersøgt dødsfaldet og stillet de ansvarlige til ansvar.

IRAN: En iransk bloggers død i fængslet får nu FN på banen.

Den 35-årige Sattar Beheshti blev anholdt for to uger siden for at have skrevet kritisk om den iranske regering på sin blog og Facebook. Både før og efter anholdelsen modtog han adskillige dødstrusler, og i sidste uge døde han i fængslet.

Amnesty International vurderer ifølge Reuters, at han blev tortureret ihjel, hvilket har fået FN til at kræve en undersøgelse af Beheshtis død for at kortlægge, om der virkelig var tale om tortur. I så fald skal de ansvarlige findes og stilles til ansvar for deres handlinger, understreger FN.

- Det er yderst nødvendigt, at folk, der potentielt er involveret i at begå så grusom en forbrydelse, undersøges og bringes for en domstol. Undlader man at handle sådan, fremmer det en kultur af straffrihed, siger FNs observatør af menneskerettigheder i Iran, Ahmed Shaheed, ifølge Reuters.

Irans regering erklærede søndag, at den vil undersøge Beheshtis død og nedsatte i den forbindelse en særlig kommité til formålet. Professor i menneskerettigheder, Christof Heyns, der er observatør for FN, udtalte søndag, at når nogen dør i fængslet, »er der et vist statsansvar«.

Flere af FNs menneskerettighedseksperter vurderer, at der har været adskillige eksempler på indsatte i iranske fængsler, der er døde på grund af mishandling eller tortur, mangel på lægehjælp eller forsømmelse. Den iranske regering opfordres derfor til at løslade journalister og bloggere, der er fængslet i strid med en FN-traktat om civile og politiske rettigheder.

Iransk politi har arresteret i alt syv personer, der er under mistanke for at være involveret i Sattar Beheshtis død, skriver Reuters. De anholdtes identitet er endnu ukendt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.