Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN fordømmer Syrien og Iran for menneskeretsbrud

Nye FN-resolutioner kritiserer Iran og Syrien for at krænke menneskerettighederne for deres folk. Men den skarpe kritik ser ud til at være ubetydelig for landene.

SYRIEN/IRAN: Det iranske styre og Syriens regering overtræder gang på gang menneskerettighederne. Sådan lød det fra FNs generalforsamling, som tirsdag valgte at fordømme landene for omfattende menneskeretsbrud, skriver Reuters.

Det lader dog ikke til, at de to stater tager FN-kritikken nær. Både i Damaskus og Teheran afviser man således fordømmelserne som politisk motiverede.

Udkast til resolutioner for begge lande med massiv støtte fra både arabiske og vestlige medlemmer af FN blev vedtaget ved tirsdagens møde, og i næste måned skal alle 193 FN-medlemmer formelt stemme om dem i Generalforsamlingen. Her forventes det, at de igen bliver godkendt med samme overbevisende tilslutning.

I Syrien-resolutionen lyder det, at FNs generalforsamling »kraftigt fordømmer de fortsatte omfattende og systematiske grove krænkelser af menneskerettighederne og de grundlæggende friheder af de syriske myndigheder og den regeringskontrollerede ’shibiha’-milits«.

Samtidig bliver den syriske regering og de allierede styrker beskyldt for »brugen af tunge våben, luftbombardement og tvang mod civile, massakre, vilkårlige henrettelser, henrettelser uden retssager, drab og forfølgelse af demonstranter, menneskerettighedsforkæmpere og journalister, og vilkårlig tilbageholdelse«.

Den syriske FN-ambassadør Bashar Ja’afari afviser dog anklagerne som vestlige staters forsøg på at blande sig, og »det fordømmer vi«.

I resolutionen for Iran bliver der udtrykt »dyb bekymring over alvorlige igangværende og tilbagevendende krænkelser af menneskerettighederne i Den Islamiske Republik Iran om blandt andet tortur og grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, herunder piskning og amputation«. Og derudover kritiseres landet for fortsat at have en »alarmerende høj frekvens af udførelse af dødsstraf uden international anerkendte sikkerhedsforanstaltninger, herunder en stigning i antallet af offentlige henrettelser«.

Også sidste år blev der resolutioner for de to lande sammen med Nordkorea og Myanmar stemt igennem, men i år er der bredere støtte. Det viser ifølge flere FN-udsendinge, at de to lederskaber taber støtte i FN.

Både Syrien og Iran er ofte i fokus for overtrædelser, og det gælder ikke bare på menneskerettighedsfronten. Syrien fører borgerkrig, mens Iran er ved at udvikle et omdiskuteret atomprogram. Et program, som ifølge landet selv blot har et fredeligt formål. Men ifølge amerikanerne og vestlige allierede er iranerne ved at udvikle atomvåben.

Det amerikanske senat arbejder i øjeblikket på en ny pakke af sanktioner mod Iran, som rammer den globale handel med præstestyret på energi-, skibs- og metalområdet. Sanktionspakken bygger oven på de nuværende sanktioner, som USA har lagt ned over Iran på olieområdet for at presse Teheran til at standse berigelsen af uran.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.