Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN: Farc har lagt alle våbnene efter 50 års konflikt

Oprørsgruppen har lagt alle sine våben og er klar til næste fase i fredsprocessen med Colombias regering.

Farcs telte er slået op i demobiliseringszonen i Mesetas, der tirsdag danner rammen om en officiel markering af gruppens afvæbning. Scanpix/Raul Arboleda/
Farcs telte er slået op i demobiliseringszonen i Mesetas, der tirsdag danner rammen om en officiel markering af gruppens afvæbning. Scanpix/Raul Arboleda/

Den marxistiske oprørsgruppe Farc har nu afleveret alle sine våben i forbindelse med en fredsaftale indgået med den colombianske regering.

Det oplyser FN ifølge AFP.

Afvæbningen blev formelt fuldendt mandag, og dermed ser det ud til, at konflikten, der er løbet over mere end et halvt århundrede, er afsluttet.

FN-observatører siger ifølge AFP, at "alle Farcs registrerede våben" nu er placeret på et lager.

Farc har tidligere kritiseret Colombias regering for "gentagne gange" at have overtrådt betingelserne i fredsaftalen, der blev indgået mellem parterne i november.

Gruppen truede i den forbindelse med at udskyde demobiliseringen.

Colombias kongres godkendte i december en revideret fredsaftale mellem regeringen og Farc.

Ifølge aftalen skulle oprørsgruppens omkring 7000 medlemmer i løbet af det følgende halve år indlevere deres våben. Samtidig skal oprørsgruppen omdannes til et politisk parti.

Det er ventet, at Farcs leder, Rodrigo Londoño, og Colombias præsident, Juan Manuel Santos, tirsdag skal deltage i en ceremoni i byen Mesetas for at markere afvæbningen officielt.

Ceremonien skal finde sted klokken 15 lokal tid.

Ifølge FN har gruppen afleveret flere end 7000 våben. FN's observatører fortsætter dog indsatsen med at beslaglægge våben fra gruppens fjerntliggende lagre.

Den første udgave af fredsaftalen mellem parterne blev afvist ved folkeafstemning i landet i oktober.

En ny og revideret udgave blev godkendt to måneder senere, efter at landets præsident, Juan Manuel Santos, havde modtaget Nobels fredspris for indsatsen i fredsprocessen.

Mange kritikere mener dog stadig, at regeringens aftale med oprørsgruppen er for eftergivende over for Farc.

Det skyldes blandt andet, at mange af gruppens medlemmer er blevet tilbudt amnesti og nedsatte straffe for forbrydelser begået under konflikten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.