Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN får rollen som mægler i Syrien

FNs Sikkerhedsråd har vedtaget en erklæring, der fastslår en køreplan for fred i Syrien – men med store mangler. Hvad der skal ske med Syriens forhadte præsident Assad, er der endnu ikke taget stilling til.

Halvandet år. Det er, hvad FN-planen afsætter til at opnå enighed om, hvilke oprørere der skal sidde med ved bordet, skabe en våbenhvile, skrive en forfatning og afholde et valg.
Halvandet år. Det er, hvad FN-planen afsætter til at opnå enighed om, hvilke oprørere der skal sidde med ved bordet, skabe en våbenhvile, skrive en forfatning og afholde et valg.

WASHINGTON: Selv om FNs Sikkerhedsråd nu har vedtaget en køreplan for fred i Syrien, er der stadig et langt og kompliceret forhandlingsforløb forude. For hvem er det, der kommer til at sidde med ved forhandlingsbordet? Og hvordan skal en våbenhvile gennemføres? Hvem gælder den i øvrigt for? Og hvad med Syriens præsident, Bashar al-Assad? Hvad skal der ske med ham?

Uanset alle disse udeståender er der dog ingen tvivl om, at alene det faktum, at Sikkerhedsrådets 15 medlemslande vedtog resolutionen enstemmigt, betyder, at der er sket væsentlige fremskridt ved de egentlige forhandlinger i blandt andet Wien.

FN overtager nu det formelle ansvar for at få sat gang i en proces. Først med forhandlinger mellem oppositionen og den syriske regering, dernæst for at få dannet en overgangsregering og endelig for at få skrevet en ny forfatning og til slut for at få udskrevet valg – altsammen inden for 18 måneder. Og så skal der jo også lige gennemføres en våbenhvile, så der er arbejdsro.

Våbenhvilen skal dog ikke omfatte terrororganisationer som Islamisk Stat og al-Nusra, der stadig skal knuses med militær magt. Men selve spørgsmålet om, hvem der er terrorister, og hvem der ikke er det, er endnu ikke klarlagt. Rusland og Iran har også andre end de to organisationer på deres liste over terrorister, og det er blevet Jordans skæbne at indsamle navnene på de grupper, der ikke vil blive inkluderet i en våbenhvile, og som man så skal forsøge at få alle til at blive enige om.

Kun FN skal stå i spidsen for fredsprocessen

Resolutionen, som ud over at placere FN for bordenden også præciserer, at det er FN, der styrer valgprocessen, er ambitiøs og trods alt noget, som ingen anså for at være mulig for blot et par måneder siden.

Der er bygget bro over de store uenigheder, der er mellem USA og Rusland, og mellem de to ærkefjender – det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Iran. Der er stadig så mange diplomatiske fælder forude, at kun de færreste tror, at alt det her kan gennemføres på 18 måneder. Men bare det, at processen nu går i gang med at finde forhandlingspartnerne og at etablere en våbenhvile, er en begyndelse, hvor diplomaternes yndlingsudtryk »forsigtig optimisme« giver mere mening end normalt. Det er det udtryk, diplomater og politikere bruger, når de ikke ved, om de er købt eller solgt.

Allerede inden blækket var tørt i FN-bygningen i New York, rejste der sig en kritik af, at USA er gået med til en tekst, der overhovedet ikke tager stilling til fremtiden for Assad, for han nævnes ikke i teksten. Faktisk fortolkede flere diplomater i går resolutionen således, at der er en mulighed for, at Assad kan stille op ved et kommende valg. Under alle omstændigheder vil han få lov til at blive siddende – også under forhandlingerne om en fred og under dannelsen af en ny overgangsregering – men han får intet at skulle have sagt. Og Assad vil heller ikke kunne manipulere med kommende valg, fordi alle syrere – også de, der er flygtet – får ret til at stemme ved valget.

Bred enighed: Syrien skal forblive én stat

Kritikken mod den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, er hård, ligesom den er mod præsident Barack Obama, som for et par år siden stadig gentog, at Assad må gå af. Men forhandlingerne med Rusland, som har indtaget en meget markant magtposition ved at være militær aktiv i Syrien, har stået særdeles fast på, at Assad foreløbig skal blive der, hvor han er.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har ikke udelukket, at Assad på et tidspunkt skal fjernes, men amerikanerne har accepteret, at han foreløbig bliver, og at man sætter en skarp parentes rundt om spørgsmålet for at kunne komme videre med forhandlingerne om en våbenhvile og en ny forfatning for Syrien.

Et af de forhold, der understreges, er dog, at Syrien skal være en stat, således at diskussionen om en opsplitning af landet er ude af forhandlingerne. Det vil med andre ord sige, at kurdernes drøm om at få en stat sammen med kurderne i Irak ikke bliver en del af forhandlingerne. Det vil hverken Rusland, USA for slet ikke at tale om Tyrkiet, som også er med ved forhandlingerne, acceptere.

John Kerry sagde til journalister, efter at resolutionen var vedtaget, at der skal dannes en overgangsregering inden for seks måneder. Ifølge The New York Times svarede Kerry også på kritikken af, at Assad ikke er nævnt i teksten. Udenrigsministeren sagde, at dette var en forkert fortolkning, og at »problemet« bare bliver skubbet foran hele tiden.

»Tværtimod er der nu en time-out på ham«, sagde John Kerry uden at uddybe, om det var med gennemførelsen af en overgangsregering, at Assad skulle væk, eller om det først var efter et valg.

Netop spørgsmålet om Assads fremtid viser, at forhandlerne har lagt vægt på i det mindste at have et lille hjørne af Syrien, hvor der er en vis form for stabilitet. Forsvinder Assad, frygter man, at Islamisk Stat eller andre terrorgrupper løber oppositionen over ende og overtager hovedstaden, Damaskus. Og så er alt tabt.

Med alle disse diplomatiske forhindringer er optimismen ikke stor lige nu. Som en diplomat i går sagde, så var det dog positivt, at det trods alt er lykkedes at få alle til at nå til enighed om en køreplan.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.