Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN-eksperter advarer mod stigende racisme i USA

De amerikanske myndigheder skal op i gear for at tackle problemerne med voksende racisme og xenofobi rundt omkring i USA. De fastslår FNs eksperter.

Demonstranter under uroligheder i Carlottesville, USA i weekenden. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Demonstranter under uroligheder i Carlottesville, USA i weekenden. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Der er en stigende racisme og xenofobi rundt omkring i USA, og det er på tide, at de amerikanske myndigheder skruer op for tiltag, der kan imødegå det omsiggribende problem.

Det fastslår tre FN-eksperter i kølvandet på weekendens højreorienterede demonstrationer og volden i byen Charlottesville i staten Virginia.

»Vi er oprørte over volden i Charlottesville og racehadet, der udtrykkes af højreorienterede ekstremister, tilhængere af de hvides overherredømme og ny-nazistiske grupper,« fastslår de tre FN-eksperter i en fælles erklæring, som FN-hovedkvarteret i New York har udsendt.

»Vi ser disse begivenheder som de seneste eksempler på en voksende racisme, racediskrimination, afrophobia (fordomme over for folk fra Afrika. red.), racemæssig vold og xenofobi, der er observeret under demonstrationer rundt omkring i USA,« lyder advarslen fra de tre FN-eksperter.

Det er Sabelo Gumedze, der er formand for en arbejdsgruppe med focus på folk fra Afrika. Det er Mutuma Ruteere, der er FNs særlige rapportør  i sager om racisme, og den tredje ekspert er Anastasia Crickley, der er leder af FNs komité til afskaffelse af racediskrimination.

Myndighederne må handle

De tre eksperter har gjort det før, men gør det nu igen: Opfordrer de amerikanske myndigheder til straks at gøre meget mere for at komme problemet med racisme til livs.

»Vi opfordrer den amerikanske regering og de statslige myndigheder til at prioritere vedtagelsen af effektive politikker for straks at tackle de opfordringer til racehad og for at forstå, hvordan de påvirker den sociale sammenhængskraft,« lyder det fra FN-eksperterne.

De understreger, at weekendens begivenheder i Charlottesville langt fra er en enlig svale.

»Nylige episoder i Californien, Oregon, New Orleans and Kentucky viser den geografiske spredning af problemet.«

Uafhængig kulegravning

De tre eksperter fra FN har noteret sig, at de højreorienterede demonstranter i Charlottesville råbte slagord mod de sorte, anti-semitiske slogans og slagord mod migranter.

Og det er vigtigt, at de, der har begået racistiske forbrydelser holdes ansvarlige, understreger de.

»Vi opfordrer til retsforfølgelse og passende straf til alle de ansvarlige og til en hurtig nedsættelse af en uafhængig undersøgelse af begivenhederne,« skriver de tre FN-eksperter.

Rød klud for Trump?

For USA's præsident Donald Trump, der kritiseres for ikke at være klar i sin fordømmelse af den højreorienterede vold, vil erklæringen fra de tre FN-eksperter formentlig virke som en rød klud.

Præsident Trump har ikke lagt skjul på, at han ikke har meget til overs for FN. Verdensorganisationen er spild af tid og penge, fordi den ikke lever op til sit potentiale, som han har udtrykt det.

Mogens Lykketoft (S), der indtil sidste efterår var formand for FNs Generalforsamling, har betegnet Donald Trump som FNs måske største udfordring, og i næste måned skal den amerikanske præsident netop holde sin første tale i generalforsamlingen.

Det sker i forbindelse med den årlige åbning af FN Generalforsamling, og det ventes med spænding, om Trump vil benytte lejligheden til at give De Forenede Nationer en overhaling.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.