Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN efterlyser 100 milliarder mere i humanitær bistand

Verden er hærget af krige og katastrofer, og behovet for bistand er øget markant, vurderer FN.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

København: Krige og naturkatastrofer har sendt millioner i nød, og aldrig har der været større behov for humanitær bistand.

Det konkluderer en ny rapport fra FN, som blev præsenteret søndag i Dubai.

- Vi har at gøre med et øget antal meget voldelige konflikter, som udløser flygtningestrømme, og klimaforandringer melder sig som en mere væsentlig årsag til humanitære problemer, siger Mogens Lykketoft, formand for FN's Generalforsamling.

Han præsenterede sammen med FN's generalsekretær Ban Ki-moon rapporten, som skal danne grundlag for et humanitært topmøde i Istanbul i maj.

125 millioner mennesker lever i områder, der er hærget af krige eller naturkatastrofer, og 60 millioner mennesker er på flugt, det højeste tal siden Anden Verdenskrig.

Det skyldes blandt andet krige i Syrien og Yemen og forværrede konflikter i Afrika. På verdensplan er der brug for 15 milliarder amerikanske dollar, cirka 100 milliarder kroner, mere i humanitær bistand, konkluderer rapporten.

Men det er kun en lille del af de 78.000 milliarder dollar, som verdens bruttonationalprodukt udgør, påpeger Lykketoft.

- De rige lande kan sagtens finde pengene, hvis de prioriterer anderledes. Man kan dels efterspørge mere medmenneskelighed, siger han.

- Men det er også i den rige verdens egen interesse at stoppe konflikterne i tide, at hjælpe dem, der er i nød i konfliktzonerne, og at hjælpe i de omkringliggende lande, som tager at ekstraordinært stort antal flygtninge, siger Lykketoft.

Han fremhæver de store politiske problemer, som flygtningestrømmene fra særlig Syrien har skabt i Europa.

- Hvis vi ikke håndterer problemerne nu, vil vi stå overfor Pandoras æske. Folk vil dø af sult, nye generationer vil vokse op uden uddannelse, der vil være større risiko for spredning af radikale ideer og terror, siger han.

På verdensplan bliver der brugt 171 milliarder kroner på humanitær bistand om året på verdensplan.

På den seneste finanslov blev det vedtaget at beskære Danmarks udviklingsbistand med 2,9 milliarder kroner, så den ender på 14,8 milliarder, hvilket svarer til 0,71 procent af Danmark BNI.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.