Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN bønfalder EU-lande: Send ikke asylansøgere til Ungarn

En ny lov betyder, at alle asylansøgere automatisk holdes tilbage i lejre langs Ungarns sydlige grænser.

Arkivfoto: Asylansøgere.
Arkivfoto: Asylansøgere.

Send ikke asylansøgere tilbage til Ungarn.

Sådan lyder opfordringen fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) til EU-landene.

FN-opfordringen skyldes, at en ny lov er trådt i kraft i Ungarn 28. marts.

Den betyder, at alle asylansøgere automatisk holdes tilbage i lejre langs landets sydlige grænser, hvor de skal bo i containere.

Samtidig vil de blive forhindret i at bevæge sig rundt i Ungarn eller forlade landet, mens deres ansøgninger om asyl bliver behandlet.

Så længe konsekvenserne af lovændringen ikke er vurderet ordentligt, bør EU-lande ikke sende asylansøgere tilbage til Ungarn, fastslår FN.

»Forholdene for asylansøgere i Ungarn, som allerede gav anledning til dyb bekymring i UNHCR, er kun blevet værre, siden den nye lov (...) er trådt i kraft,« siger flygtningehøjkommissær Filippo Grandi i en udtalelse.

Andre EU-lande er i deres gode ret til at sende asylansøgere tilbage til Ungarn. Det skyldes, at asylansøgere ifølge Dublin-konventionen skal have behandlet deres sag i det EU-land, de først ankommer til.

Men Filippo Grandi tilskynder medlemslandene til at "indstille alle Dublin-overførsler af asylansøgere til dette land, indtil de ungarske myndigheder får sidestillet deres praksis og politikker med europæisk og international lov".

Ifølge UNHCR er 110 personer sendt til at bo i de ungarske containere, siden lovændringen trådte i kraft for et par uger siden.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.