Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN: Al-Qaeda står modsat IS fortsat bemærkelsesværdigt stærkt

En fusion mellem al-Qaeda og Islamisk Stat kan i nogle regioner udgøre en ny trussel, advarer FN-rapport.

De forskellige grene af al-Qaeda forbliver den største trussel i nogle regioner såsom Somalia og Yemen, konkluderer en ny FN-rapport. Billedet her viser efterdønninger af et bilbombeangreb mod Peace Hotel i Somalias hovedstad, Mogadishu, i januar sidste år. Scanpix/Mohamed Abdiwahab/arkiv
De forskellige grene af al-Qaeda forbliver den største trussel i nogle regioner såsom Somalia og Yemen, konkluderer en ny FN-rapport. Billedet her viser efterdønninger af et bilbombeangreb mod Peace Hotel i Somalias hovedstad, Mogadishu, i januar sidste år. Scanpix/Mohamed Abdiwahab/arkiv

New York. Al-Qaedas globale netværk er fortsat "bemærkelsesværdigt modstandsdygtigt".

Og i nogle regioner udgør netværket en større trussel end den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

Det konkluderer FN i en ny rapport sendt til Sikkerhedsrådet.

Rapporten konkluderer også, at al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP), som er baseret i Yemen, fungerer som kommunikationscentral for organisationen.

Al-Qaeda er ifølge FN en terrororganisation.

- De forskellige grene af al-Qaeda forbliver den dominerende trussel i nogle regioner såsom Somalia og Yemen. Det ser vi i en kontinuerlig strøm af angreb og forpurrede operationer, står der i rapporten.

I Vestafrika og Sydasien udgør grupper med tilknytning til al-Qaeda en alvorlig trussel, imens IS-grupper "for øjeblikket er ude af stand til at indtage en dominerende position", står der videre.

FN-medlemslande ser dog muligheden for, at grupper under al-Qaeda og grupper under IS slår sig sammen for at støtte hinanden. Ifølge rapporten kan netop en sådan sammensmeltning i nogle regioner udgøre en helt ny trussel.

Islamisk Stat mistede sidste år sit selvudråbte kalifat i Syrien og Irak, men ifølge FN's tilsynsorgan forbliver al-Qaeda altså anderledes modstandsdygtigt.

Al-Nusra Fronten er al-Qaedas forlængede arm i Syrien og forbliver ifølge FN-rapporten "en af de største og stærkeste grene af al-Qaeda globalt".

Al-Nusra Fronten har mellem 7000 og 11.000 krigere, herunder tusindvis af udlændinge. Gruppens mest magtfulde base er i den syriske provins Idlib.

I Libyen, hvor IS fortsat prøver at genvinde fodfæste efter tabet af havnebyen Sirte, har gruppen på det seneste genvundet styrke i form af krigere, der er hjemvendt fra Irak og Syrien, konkluderer rapporten.

Krigere fra Boko Haram, der har udvidet sit territorium fra det nordlige Nigeria, bibeholder små celler i Libyen, som derfra kan rykke videre til andre lande i regionen.

- Medlemsstater vurderer, at der er sandsynlighed for, at ledere fra IS vil rykke fra Libyen til andre konfliktramte områder i Vestafrika og Sahelzonen, herunder Mali, står der i FN-rapporten.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.