Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN advarer om voksende humanitær krise i Congo

Flere af FNs hjælpeorganisationer advarer nu om en forværring af den humanitære krise i DR Congo.

CONGO: Konflikten mellem oprørshæren M23 og regeringen raser i Den Demokratiske Republik (DR) Congo. Kampene har fordrevet titusinder af civile fra flygtningelejre og landsbyer, og ifølge flere af FNs hjælpeorganisationer svinder mængden af mad og medicin bekymrende hurtigt ind. Det oplyser BBC.

FNs børnefond, Unicef, fortæller, at hundredvis af børn er blevet adskilt fra deres forældre, og mange af dem risikerer at blive rekrutteret af væbnede grupper.

- UNHCR er yderst bekymret over alle dem, der er blevet fordrevet i den nordlige Kivu provins, i særdeleshed børn og andre sårbare grupper, fortæller talsmanden for FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Adrian Edwards, til en række journalister ifølge BBC og fortsætter:

- Normalt arbejder vi i 31 forskellige lejre, der huser over 108.000 mennesker, i provinsen. Men kampene har betydet, at vi og vores samarbejdspartnere ikke har været i stand til at få adgang til disse områder.

I takt med oprørernes fremmarch øges mængden af beviser for menneskerettighedskrænkelser, fortæller Röstin Manketa, talsmand for den congolesiske humanitærorganisation Voice of the Voiceless (de stemmeløses stemme, red.).

- Vi har alle hørt om daglige voldtægter af kvinder og piger, drab på mennesker, massakrer, afbrændinger af landsbyer og tvangsflygtning af mennesker. Dette er meget, meget bekymrende for os, siger han til BBC og opfordrer det internationale samfund til at tvinge M23 til at trække sig tilbage.

Oprørshæren indtog tirsdag den østlige millionby Goma, hovedstaden i den nordlige Kivu provins, og indtil nu har den afvist en opfordring fra regionale ledere om at trække sig tilbage fra byen.

FNs Sikkerhedsråd har vedtaget en resolution, der fordømmer oprørernes overtagelse af Goma og opfordrer til sanktioner mod M23-ledere.

Ifølge en FN-rapport er M23, der blev dannet i april efter et mytteri i den congolesiske hær, støttet af nabolandene Rwanda og Uganda. Begge lande afviser dog at have noget med oprørerne at gøre.

Siden april har oprørerne fordrevet 500.000 mennesker.

Torsdag blev chefen for hæren i DR Congo suspenderet, mens det undersøges, om han har solgt våben til M23.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.