Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flygtningepolitik førte til knivangreb på Köln-borgmester

En domstol i Düsseldorf giver 45-årige gerningsmand 14 års fængsel for at stikke kniv i nakken på kandidat.

Manden, der stak Henriette Reker ned, var vred over den tyske flygtningepolitik. Reuters/Wolfgang Rattay
Manden, der stak Henriette Reker ned, var vred over den tyske flygtningepolitik. Reuters/Wolfgang Rattay

Düsseldorf. En domstol i Düsseldorf idømte fredag en mand 14 års fængsel for et attentat på politikeren Henriette Reker, dagen før hun blev overborgmester i Köln.

Domstolen fandt den 45-årige mand, Frank S, skyldig i drabsforsøg. Han stak politikeren i nakken med en jagtkniv 17. oktober sidste år.

Anklagemyndigheden havde ønsket livsfarligt fængsel til manden.

- Han ønskede at sende et budskab mod den føderale regering flygtningepolitik. Han ønskede at skabe et klima af frygt og at påvirke politikken, lød dommerens forklaring under domsafsigelsen.

Tyskland tog sidste år imod over en million flygtninge

Angrebet skete på et marked, dagen før at Kölns borgere skulle vælge en ny overborgmester i byen. Her blev den uafhængige kandidat Henriette Reker, der siden vandt valget, overfaldet af den knivbevæbnede Frank S.

Ifølge anklageren udførte han et "overraskelsesangreb" på Henriette Reker, som pådrog sig kritiske skader og efterfølgende blev lagt i kunstigt koma.

Fire andre blev såret under det håndgemæng, der opstod efter knivstikkeriet. Blandt dem et medlem af Rekers kampagnestab. Den 45-årige arbejdsløse maler har siden været i politiets varetægt.

Han har beskrevet sig selv som en "rebel med konservative værdier", men nægter at være nazist.

Reker var, inden hun blev borgmester, koordinator for indkvartering af flygtninge. Hun opstillede til borgmesterposten som uafhængig kandidat. Hun blev støttet af det konservative CSU, det liberale FDP og De Grønne.

Hun skabte overskrifter langt uden for Tyskland, da hun efter den seneste nytårsaften i Köln med mange seksuelle overgreb på kvinder, fik kritik for sine råd til de berørte.

Hun anbefalede dem at holde sig væk fra folk, de ikke kender, for at undgå at blive seksuelt antastet.

/ritzau/dpa

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.