Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flygtninge dør på stribe i græsk lejr – nu råber regeringen vagt i gevær

Tre flygtninge er i løbet af de sidste ti dage døde i lejren Moira på den græske ø Lesbos. Men på trods af talrige advarsler fra flygtninge og NGOer har regeringen bare set til. Indtil nu.

De sommertelte, som mange flygtninge kalder for hejm i Moria-lejren på Lesbos, kan ikke modstå snemasserne.
De sommertelte, som mange flygtninge kalder for hejm i Moria-lejren på Lesbos, kan ikke modstå snemasserne.

Med mindst 3.000 flygtninge er Moria-lejren en af Grækenlands største, da langt de fleste flygtninge først ankommer til øen Lesbos fra Tyrkiet. Men på trods af talrige advarsler fra både flygtninge og NGOer har regeringen ikke gjort noget ved de farlige leveforhold.

»Vi har slået alarm over forholdene i Moira i meget lang tid nu og advaret om, at vi ville se dødsfald under de her forhold. Men den græske regering har virkelig ikke gjort særlig meget,« fortæller NGOen, International Rescue Committee, IRC, til Berlingske.

I løbet af de sidste ti dage er en 20-årig pakistansk mand, en 45-årig syrisk mand og en 22-årig mand fra Egypten døde i lejren. I ingen af de indledende obduktioner kunne dødsårsagen slås fast, så nu er der startet en større undersøgelse for at se, om der er tale om kulilteforgiftning – som der er mistanke om.

Sidste år blev dele af lejren blev brændt ned i desperation af en gruppe flygtninge, og derfor blev en stor del af flygtningene flyttet i sommertelte. For to uger siden oplevede Grækenland bidende kulde og meget lave minusgrader. Flygtningenes telte kollapsede under de store bunker sne, antallet af influenzaramte steg, og manglen på medicin voksede. Alligevel skete der intet.

Men efter det tredje dødsfald blev en stor del af teltene taget ned, og IRC satte opvarmede såkaldte Life Shelters op, der er midlertidige nødløsninger. Myndighederne forklarede, at der inden månedens udgang vil være bygget toetagers bungalows, og at der inden næste uge ikke vil være flere flygtninge, der bor i sommertelte.

Men den køber Georgos Margaritis, der er professor i statskundskab ved Thessaloniki Universitet ikke. Han fortæller til Berlingske, at en måned er lang tid, og myndighederne håber på, at befolkningen har glemt løfterne inden da:

»Der kommer ikke til at ske noget. Regeringen har fået masser af penge til at kunne renovere lejren for længst. Men der foregår så meget korruption, og næsten ingen af de penge når nogensinde de flygtninge, der lever under de her livsfarlige forhold.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.