Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Floridas valgmænd hænger i bremsen

29 valgmandsstemmer i Florida mangler stadig at blive tildelt enten Obama eller Romney. En omtælling kan være på vej.

Køerne til stemmeboksen var tirsdag alenlange i mange af Floridas valgkredse. Her er det en mindre kø i St. Petersburg i Tampa, Florida.
Køerne til stemmeboksen var tirsdag alenlange i mange af Floridas valgkredse. Her er det en mindre kø i St. Petersburg i Tampa, Florida.

Selv om Demokraterne i nat kunne fejre Barack Obama som genvalgt præsident, mangler vi stadig den sidste plet på valgkortet, nemlig staten Florida.

Tæt på 100 procent af stemmerne er talt op i Solskinsstaten, men fordi kun cirka en halv procent af stemmerne skiller kandidaterne i Obamas favør, har hverken medier eller valgmyndigheder ønsket at give staten til en af kandidaterne. Staten er simpelthen "too close to call".

Valgreglerne i Florida dikterer en omtælling af stemmerne, hvis forskellen i stemmetal skulle komme under en halv procent, og Florida har besluttet at udskyde optællingen af 18.000 brevstemmer til i dag, hvor staten netop er vågnet efter en heftig valgnat. Dermed kan der gå lang tid, før vi ved, om Obama eller Romney løber med de 29 valgmandsstemmer.

Ifølge Reuters forventer valgmyndighederne i Floridas folkerige Miami-Dade-kreds, at der først foreligger et valgresultat onsdag eftermiddag amerikansk tid, dvs i aften dansk tid.

De foreløbige tal viser, at 4.141.618 vælgere i Florida har stemt på Obama, mens 4.094.952 stemmer gik til Romney. Det svarer til 49,85 procent til Barack Obama og 49,29 procent af stemmerne til Mitt Romney. Umiddelbart en forskel på 0,56 procentpoint, men alligevel ikke nok til at kundgøre et endeligt resultat.

Om Obama eller Romney løber med de sidste 29 valgmandsstemmer ændrer ikke en tøddel på Obamas genvalg, men det kan være med til at understrege, hvor markant Obama formåede at sætte sig på de ombejlede svingstater.

Staten Florida, der traditionelt er garant for et tæt præsidentvalgsopgør mellem Republikanerne og Demokraterne, var i år 2000 omdrejningspunkt for en langtrukken strid om valgresultatet. George W. Bush vandt staten foran Al Gore, men først efter adskillige fintællinger og en højesteretsafgørelse. Bush vandt staten med blot 537 stemmer og dermed præsidentembedet.

KORT: Se valgresultaterne her

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.