Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Floridas optælling kan trække ud i dagevis

Barack Obama har vundet præsidentvalget, men i Florida tælles der fortsat stemmer. Resultatet kan trække ud til på lørdag og måske endnu længere.

Republikanere i Florida ventede i spænding på resultatet af det amerikanske præsidentvalg. Stemmerne i staten Florida er stadig ikke optalt.
Republikanere i Florida ventede i spænding på resultatet af det amerikanske præsidentvalg. Stemmerne i staten Florida er stadig ikke optalt.

Færre end 50.000 af Floridas stemmer adskiller Barack Obama og Mitt Romney, og dermed er det stadig »too close to call« i staten, hvis stemmer endnu ikke er optalt.

Natten til torsdag dansk tid havde Obama ifølge delstatens valgmyndigheder 49,87 procent af stemmerne, mens Mitt Romney stod til 49,27 procent. 49.963 adskilte på det tidspunkt de to herrer, og et endeligt resultat kan trække ud og kommer måske først i weekenden.

- Hvert amt skal indgive deres uofficielle resultater til os senest lørdag ved middag (lokal tid, red.), siger Chris Cate, der er talsmand for de ansvarlige myndigheder, ifølge Reuters.

Han afviser at svare på, hvornår et endeligt valgresultat er på plads i Florida.

Resultatet fra svingstaten, der har 29 valgmænd og flest af alle svingstater, er reelt uden betydning, da præsident Barack Obama allerede har fået flere end de 270 valgmænd, der skal til for at sikre sig fire år i Det Hvide Hus. Hvis Obama ender med at løbe med sejren i Florida, vil hans samlede sejr lyde på 332 valgmænd mod Romneys 206.

Det forsinkede resultat skyldes ifølge lokale embedsmænd blandt andet et uventet højt antal brevstemmer samt antallet af love, som vælgerne foruden valget af præsident også skulle tage stilling til på valgdagen.

Lange køer ved valgstederne har også været et problem, og flere vælgere fik først sat krydset efter midnat.

Valgreglerne i Florida dikterer en omtælling af stemmerne, hvis forskellen i stemmetal er under en halv procent, og i år havde Florida på forhånd besluttet at udskyde optællingen af 18.000 brevstemmer til onsdag, dagen efter præsidentvalget.

Ved præsidentvalget i 2000 var Florida også omdrejningspunkt for en langvarig stemmeoptælling. Dengang endte udfaldet med at afgøre valget. George W. Bush løb med den samlede sejr over Al Gore. Bush vandt med sølle 537 stemmer, og højesteret måtte til sidst blande sig, så USA kunne få udpeget en ny præsident.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.