Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Florida skammer sig over valgkaos

Mens demokraterne jubler over genvalget af præsident Barack Obama, er det stadig uafgjort, hvem der har vundet de 29 valgmænd i solskinsstaten Florida.

Her stemmes der ved at lille valgsted i Wakulla County 6. november. Stemmerne i Florida er stadig ikke talt op.
Her stemmes der ved at lille valgsted i Wakulla County 6. november. Stemmerne i Florida er stadig ikke talt op.

Det amerikanske præsidentvalg er vel overstået. Undtagen et sted. Selv om valgstederne for længe siden officielt er lukket i Florida, bliver der stadig talt stemmer i solskinsstaten. Meldingerne er nu, at resultatet først foreligger i løbet af weekenden.

»Det er så pinligt,« siger en vælger fra Miami til Los Angeles Times. Hun henviser i den forbindelse til præsidentvalget i 2000, hvor republikaneren George W. Bush vandt over demokraten Al Gore. Resultatet fra Florida, der dengang var afgørende for valgets udfald, blev først afgjort efter flere optællinger, der endte med at vise en forskel på kun 537 stemmer mellem de to kandidater. Et krav om en ny stemmeoptælling blev af USAs højesteret afvist som værende grundlovsstridig.

En talsmand for de valgansvarlige i Florida, Chris Cate, siger i dag til The New York Times, at det af forskellige tekniske årsager tager lang tid at tælle de mange brevstemmer, der er afgivet, og at det er derfor, at tusindvis af stemmer stadig ikke er optalt.

Stor valginteresse

Amerikanske medier påpeger, at det ikke har gjort det lettere og hurtigere at få et resultat, at Florida på forhånd var kategoriseret som en såkaldt svingstat, hvor  få stemmer kunne gøre hele forskellen. Resultatet blev, at interessen for at gøre sin stemme gældende i netop Florida var over gennemsnittet, og det var med til at skabe de lange køer ved valgstederne og den ventetid på et endeligt valgresultat, der i går fik borgmesteren i Miami-Dade County til at give en uforbeholden undskyldning.

»Vi undersøger hvert eneste afstemningssted for at finde ud af, hvad der gik rigtigt, og hvad der gik galt,« lovede borgmesteren ifølge The New York Times.

I en leder i dagens udgave af Florida-avisen Tampa Bay Times langes der ud efter de ansvarlige for miseren, politikerne. Dels har de gjort det sværere for vælgerne at lade sig registrere, dels er de, stadig ifølge lederen, ansvarlige for, at vælgere visse steder i Florida skulle tage stilling til et overvældende stort antal spørgsmål ud over det centrale spørgsmål om, hvem der skulle være USAs næste præsident. Også det var med til at skabe køer og ventetider.

Lance deHaven-Smith, professor i politik ved  Florida State University, siger i dag til netavisen Tallahassee.com, at fordi demokraterne og republikanerne traditionelt ligger så tæt op ad hinanden ved præsidentvalgene, skal der tages "ekstraordinært" mange skridt for at sikre »gennemsigtighed, akkuratesse og fairnes«.

»Forestil dig, hvordan det her ville have set ud, hvis resultatet af præsidentvalget også denne gang havde været afhængig af udfaldet i Florida,« siger Lance deHaven-Smith.

Da 8.5 millioner stemmer var talt op, førte Barack Obama med kun en halv procent. Med så snæver en margen er det, indtil optællingen er helt afsluttet, umuligt at vide, om det er ham eller hans republikanske udfordrer, Mitt Romney, der har vundet Floridas 29 valgmænd.

Om hele sagen i øvrigt får et efterspil, vides endnu ikke. Hvis forskellen mellem Barack Obama og Mitt Romney forbliver en halv procent eller derunder, kan Mitt Romney kræve omtælling af stemmerne. Dette er dog, påpeges det, ret usandsynligt. Barack Obama har som bekendt allerede har vundet præsidentvalget. Valgrod i Florida eller ej.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.