Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flertal i ti EU-lande: Stop muslimsk indvandring

Stor måling blandt 10.000 borgere i 10 EU-lande viser en udbredt frygt for indvandring fra overvejende muslimske lande. Mest kritiske er polakkerne. Dansk undersøgelse peger i modsatte retning.

Polen er ifølge en ny undersøgelse i ti europæiske lande det land, hvor flest går ind for et stop for indvandring fra muslimske lande. Her polske muslimer i en moske i Warszawa.
Polen er ifølge en ny undersøgelse i ti europæiske lande det land, hvor flest går ind for et stop for indvandring fra muslimske lande. Her polske muslimer i en moske i Warszawa.

Al yderligere indvandring fra overvejende muslimske lande bør stoppes.

Det er budskabet fra et flertal i ti EU-lande, ifølge en stor europæisk undersøgelse, som den britiske tænketank Chatham House har gennemført blandt mere end 10.000 borgere i 10 EU-lande: Belgien, Frankrig, Grækenland, Ungarn, Italien, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland og Østrig.

54,6 procent i målingen støtter udsagnet »al yderligere indvandring fra overvejende muslimske lande bør standses«. 20,1 procent er imod, mens 25,3 procent forholder sig neutralt.

Særligt kritiske over for muslimsk indvandring er befolkningerne i Østrig, Polen, Ungarn, Frankrig og Belgien. I Polen er hele 71 procent for et stop, mens det kun gælder 41 procent i Spanien, det mindst kritiske lande.  

Ifølge Flemming Mikkelsen, doc.scient.pol på sociologisk institut ved Københavns Universitet og forfatter til en række bøger om integration og indvandring, er undersøgelsens resultat ikke så overraskende.

»Frygten er forventelig. I takt med de terrorangreb, man har set i Tyskland, Frankrig og andre europæiske lande er flygtninge og indvandrere blevet gjort til muslimer som samlet gruppe. Medierne er med til at køre det op, og det er måske forståeligt nok, for der bliver jo dræbt mange mennesker i terrorangrebene. Det bliver udpenslet, og det skaber en frygt i befolkningerne,« siger han og tilføjer: »Overskriften er ikke, om det er flygtninge og indvandrere, men at det er muslimer, der gør det.”

Han peger på, at frygten bliver øget af emnets høje placering i den samfundsmæssige debat.

»Toneangivende politikere, medier og organisationer taler alle i samme retning: Om faren for muslimer. Man kan sige, at samfundets dominerende institutioner med få undtagelser kører med på den vogn.«

Undersøgelsen er foretaget, før den amerikanske præsident Donald Trump underskrev sin erklæring om at stoppe al indrejse fra syv overvejende muslimske lande i 90 dage. Den beslutning har dermed ikke påvirket europæsernes holdning.

Undersøgelsen fra Chatham House indbefatter ikke Danmark. Herhjemme pegede en Wilke-måling i efteråret i den modsatte retning: Et flertal af danskerne var ifølge undersøgelsen imod Dansk Folkepartis forslag om at afvise alle flygtninge fra muslimske lande i fire til seks år.

Forslaget kom sidste sommer fra DFs udenrigsordfører Søren Espersen og skabte dengang voldsom debat. Ifølge Wilkes måling, som Morgenavisen Jyllands-Posten bragte, var 51,1 pct. af vælgerne imod forslaget, mens 37,4 pct. støttede det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.