Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fjerne lande vil lokke magtklæbende præsident i Gambia væk

Jammeh bør forlade post som Gambias præsident, lyder budskabet fra tre landes præsidenter, som vil besøge ham.

Præsidenterne fra Nigeria, Sierra Leone og Liberia vil forsøge at overtale Yahya Jammeh (billedet) til at slippe magten i Gambia. Han tabte et valg i december. Scanpix/Issouf Sanogo
Præsidenterne fra Nigeria, Sierra Leone og Liberia vil forsøge at overtale Yahya Jammeh (billedet) til at slippe magten i Gambia. Han tabte et valg i december. Scanpix/Issouf Sanogo

Banjul. Gambias præsident klynger sig til magten, selv om han tabte et præsidentvalg i december.

Nu får han besøg af præsidenterne fra Nigeria, Sierra Leone og Liberia. De vil forsøge at overtale Yahya Jammeh til at slippe grebet og give magten videre.

Det siger Nigerias udenrigsminister, Geoffrey Onyeama.

Jammeh, som har været ved magten i 22 år, har tidligere svoret, at han ville lede landet i "en milliard år".

FN har også opfordret Yahya Jammeh til at trække sig.

I første omgang erkendte Jammeh, at han havde lidt et nederlag til erhvervsmanden Adama Barrow.

Men en uges tid efter valget ombestemte Jammeh sig og krævede et omvalg.

Barrow fik omkring 50.000 flere stemmer end Onyeama. Der bor omkring 1,7 millioner mennesker i det lange og smalle vestafrikanske land.

Nigeria, Sierra Leone og Liberia er ikke naboer til Gambia. Mens Nigeria som det største af de tre ligger flere tusinde kilometer derfra, er der over 600 kilometer fra Sierra Leone, der ligger nærmest Gambia af de tre.

Yahya Jammeh hævder, at der blev begået "uacceptable fejl" af valgmyndighederne.

Men Jammeh skal træde tilbage 19. januar, når hans femårige mandat udløber. Det har FN's udsending i Vestafrika slået fast.

Præsidenten er berygtet for sine udtalelser. Han skabte overskrifter, da han påstod, at han havde en urtekur imod aids. Eneste minus: Den virker kun om torsdagen.

Jammeh har regeret med dekreter. Det vil sige, at han har skrevet mange af landets love uden om den lovgivende forsamling.

Han er flere gange blevet kritiseret af menneskerettighedsgrupper for at gå hårdt efter systemkritikere, og han er blevet anklaget for at bruge torturmetoder.

Jammeh har også trukket Gambia ud af samarbejdet om Den Internationale Straffedomstol (ICC).

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.