Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fire belejrede byer i Syrien evakueres i byttehandel

En aftale betyder, at indespærrede befolkningsgrupper i fire byer bliver flyttet med busser til andre byer.

Evakueringen af fire belejrede byer i Syrien er påbegyndt, skriver nyhedsbureauet AFP.

Evakueringen sker ifølge en aftale, der er forhandlet på plads af Qatar og Iran, siger en lokal kilde og en korrespondent til nyhedsbureauet.

Der er tale om byerne Zabadani og Madaya, som ligger i Damaskus-provinsen og er belejret af styrker, der er tro mod det syriske regime, samt Fua og Kefraya, der er belejret af oprørere og ligger i den nordvestlige Idlib-provins.

Den britisk baserede monitoreringsgruppe Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder bekræfter også, at evakueringen er påbegyndt.

Ifølge gruppen er der tale om en evakuering af de shiamuslimske regeringstro indbyggere i Fua og Kefraya mod evakueringen af sunnimuslimske oprørere og deres familie samt civile i Zabadani og Madaya, skriver Reuters.

En indbygger i Madaya fortæller til AFP, at omkring 2200 personer forlader byen i omkring 65 busser.

Busserne kørte fra Madaya og Zabadani tidlig morgen omkring klokken 06 lokal tid.

Civile indbyggere i Madya og Zabadani vil angiveligt få lov til at blive i byerne, hvis de ønsker.

Allerede onsdag blev noget af aftalen sat i værk, da oprørere og regeringsstyrker udvekslede fanger.

16.000 personer fra byerne Fuaa og Kefraya forventes at blive evakueret.

I alt forventes omkring 30.000 at blive evakueret.

Aftalen falder på plads to måneder efter, at FN's øverste repræsentant i Damaskus advarede om, at "en humanitær katastrofe" var på vej i de fire belejrede byer i Syrien.

Han forlangte øjeblikkelig adgang for nødhjælp til over 60.000 mennesker.

I en erklæring fra FN's humanitære koordinator i Syrien, Ali al-Za'atari, blev der netop advaret om meget vanskelige forhold i byerne Zabadani, Madaya, Fua og Kefraya.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.