Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Finsk statsminister lykønsker oppositionspolitiker med valgsejren

Alt peger på, at et regeringsskifte er på vej i Finland. Statsminister Alexander Stubb lykønsker Centerpartiets leder, Juha Sipilä, med sejren ved søndagens parlamentsvalg.

FINLAND: Finland ser ud til at få en ny regering.

Med 90 procent af stemmerne talt op ved søndagens parlamentsvalg peger alt på, at oppositionspartiet Centerpartiet bliver valgets store sejrherre, skriver den svensksprogede avis Vasabladet, der har hovedsæde i Finland.

Centerpartiet med Juha Sipilä i spidsen ser ud til at få 48 af de 100 pladser i det finske parlament, viser den seneste prognose fra TV-stationen YLE. Dermed bliver Centerpartiet Finlands suverænt største parti.

Den siddende statsminister, Alexander Stubb fra det konservative parti Samlingspartiet, lykønsker oppositionslederen med valgsejren.

»Jeg vil personligt lykønske Juha Sipilä,« siger Alexander Stubb ifølge YLE.

Han har efterfølgende givet Centerpartiets formand hånden med ordene:

»Juha, forbered dig - det her er ikke et let job.«

Stubbs parti ser ud til at sætte sig på 37 pladser i parlamentet - det er en tilbagegang på syv mandater. Dermed er kampen om pladsen som Finlands næststørste parti hård - Sannfinländarna ser nemlig ud til at beholde sine 39 mandater, skriver nyhedsbureauet NTB ifølge Vasabladet. Finlands socialdemokratiske parti, SDP, står til at få 34 mandater - otte færre end ved sidste valg.

Selv siger Juha Sipilä, at valgresultatet danner grundlag for »flere mulige kombinationer i en koalition«, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Centerpartiets formand har tidligere erklæret sig åben over for at danne regering med Sannfinländarna, der er kendt for sin EU-skepsis. Partiet vil desuden gerne have smidt Grækenland ud af eurosamarbejdet, som Finland er en del af.

Den finske økonomi er særdeles trængt, og den økonomiske politik har spillet en vigtig rolle i valgkampen.

Nabolandet Rusland er en vigtig handelspartner for Finland, og Centerpartiet gik da også til valg på en mere forsonende linje over for russerne. Imens har Alexander Stubbs regering i stedet forsøgt at nærme sig et NATO-medlemskab til finnerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.