Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Filippinernes præsident mangler tid til at besøge Trump

Rodrigo Duterte er ikke sikker på, at han kan tage imod Donald Trumps invitation til at besøge USA.

Rodrigo Duterte (til højre) giver salut til en kinesisk officer. Det er til gengæld ikke sikkert, at han får tid til at se Donald Trump. Reuters/Lean Daval Jr
Rodrigo Duterte (til højre) giver salut til en kinesisk officer. Det er til gengæld ikke sikkert, at han får tid til at se Donald Trump. Reuters/Lean Daval Jr

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, er usikker på, om han vil acceptere en invitation til at besøge USA's præsident, Donald Trump.

Det siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Jeg har travlt. Jeg kan ikke bare forpligte mig til det. Jeg skal også til Rusland og Israel, siger Duterte ifølge nyhedsbureauet AFP til en samling journalister mandag.

Kommentaren falder under et officielt besøg hjembyen, Davao, i den sydlige del af landet.

Trump inviterede den kontroversielle Duterte til Det Hvide Hus under en telefonsamtale mellem de to lørdag aften amerikansk tid.

De to snakkede om en række emner, deriblandt den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, og Dutertes krig mod stoffer, der har ført til brud på menneskerettigheder via en lang rette henrettelser og overgreb i Filippinerne.

Invitationen har af samme grund efterfølgende medført kritik. På samme måde har flere bedt Trump om at sætte Duterte på plads, hvis mødet bliver til noget.

Det gælder blandt andre FN's kommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al-Hussein.

Donald Trump har allerede planlagt et besøg til Filippinerne i november.

Rodrigo Duterte kom til magten i Filippinerne i juni 2016. Her erklærede han straks krig mod stoffer og stofmisbrug.

I Dutertes første seks måneder ved magten blev 6000 personer ifølge CNN dræbt, fordi de brugte eller solgte stoffer.

I december indrømmede præsidenten, at han havde fået formodede kriminelle henrettet under sin tid som borgmester i Davao.

Forholdet mellem Filippinerne og USA har også traditionelt været bedre, end det er under Duterte.

Under en rejse til Kina i oktober sagde præsidenten ifølge CNN, at "Amerika har tabt", og at han bedre kan se sig i Kinas "ideologiske tankegang".

Han sagde senere, at kommentaren mere var et tilsagn om, at han vil adskille sin udenrigspolitik fra USA, end det var en kritik.

Donald Trumps seneste forgænger på præsidentposten, Barack Obama, blev også kaldt "søn af en tæve" af den filippinske præsident.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.