Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Fem minutters stilhed for la carbonara, som er død i Frankrig«

Gastronomisk interesserede italienere og spaniere raser over sammenkogte pastaretter, paella-sandwich og andre nordeuropæiske overgreb mod deres populære madkultur.

Pizzahut-kædens lokale afdeling i Polen har taget »Pizza Paella« af kortet – til gengæld kan »Norwegian« med laks og bechamelsauce måske friste nordiske ganer, mens italienske turister kan »glæde« sig over, at pizzariaet har kastet sig ud i en model »Carbonara«.
Pizzahut-kædens lokale afdeling i Polen har taget »Pizza Paella« af kortet – til gengæld kan »Norwegian« med laks og bechamelsauce måske friste nordiske ganer, mens italienske turister kan »glæde« sig over, at pizzariaet har kastet sig ud i en model »Carbonara«.

BARCELONA: Italienerne er vant til lidt af hvert, når det handler om (mis)brug af deres kogekunst. Tænk blot på, hvad man andre steder i verden kan finde på at anvende som pizzafyld.

Men da Frankrigs mest populære fritidssite, Demotivateur, forleden publicerede en video med en mildest talt alternativ opskrift på spaghetti alla carbonara, blev det alligevel for meget de madglade indbyggere i nabolandet.

Ikke nok med at franskmændene brugte forkerte ingredienser såsom løg og deres egen og aldeles uitalienske crème fraiche. De lod dem også koge sammen med pasta af en ukurant type i én stor pærevælling for til sidst at garnere retten med persille og rå æggeblomme. En fuldbyrdet voldtægt mod den traditionelle romerske ret, der straks fik en shitstorm til at rejse sig på de sociale medier.

»Fem minutters stilhed for la carbonara, som er død i Frankrig,« skrev eksempelvis Facebook-gruppen Sai cosa mangi? (»Ved du, hvad du spiser?«) over et link til videoen, der siden er blevet afspillet 1,8 millioner gange, mens godt 17.000 har delt »mindeordene«.

Dagen efter skrev også Italiens største avis, Corriere della Sera, forarget om den »katastrofale franske videoopskrift«.

Og imens havde de franske medier på den anden side af Alperne svært ved at beslutte, om de skulle grine af italienernes nærtagenhed eller græde over kollegerne på Demotivateur og deres manglende gastronomiske skam i livet.

Kulinariske grusomheder

Franskmændene har selv årtiers erfaring med collateral damage i den globale udbredelse af deres stolte cuisine. Og spørger man i en anden af Sydeuropas kulinariske stormagter, Spanien, kan vrede gourmeter fremvise et sandt rædselskabinet af især britiske overgreb.

Selv stjernekokke som Gordon Ramsey lider af den besynderlige vrangforestilling, at chorizo er en obligatorisk ingrediens i spansk kogekunst – herunder i retter som paella og tortilla. Så glade er briterne for den krydrede pølse, at de frit har opfundet en chorizo-marmelade, der naturligt markedsføres under spansk bekvemmelighedsflag. »Spanish paella-sandwich« og suppe med patatas bravas er andre eksempler på dette noget tvivlsomme fusionskøkken.

Da blogkollektivet Strambotic forleden præsenterede »ni grusomheder begået i det spanske køkkens navn«, gik førsteprisen imidlertid til Polen. Her besluttede den lokale afdeling af fastfoodkæden Pizza Hut for nogle år siden at slå to mediterrane fluer med et effektivt smæk og lancere en pizza med paella-fyld.

Spørgsmålet er, hvad man kan gøre ved det – bortset fra at »brække sig« i blogs og ud over de sociale medier?

For oprigtigt interesserede er der »statsautoriseret« hjælp at hente hos eksempelvis L’Accademia Italiana della Cucina eller organisationen Wikipaella. Og resten af de »nyskabende« nordeuropæiske kokke må såvel spaniere som italienere nok bare vænne sig til – samt trøste sig med, at de trods alt kun »fordærver« middelhavsmaden på deres egne breddegrader.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.