Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FAKTA: Derfor er State of the Union-talen vigtig i USA

Den første tale til nationen blev holdt af USAs første præsident, George Washington, i 1790.

Washington DC: Den amerikanske præsident holder hvert år i januar en tale til nationen. Natten til onsdag dansk tid holdt Barack Obama sin sidste som præsident.

Her er historien bag den vigtige tale:

* State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

* Ifølge den amerikanske forfatnings artikel to har præsidenten krav på at holde en årlig tale, hvor han "med jævne mellemrum orienterer Kongressen om nationens tilstand".

* Den første tale til nationen blev holdt af USA's første præsident, George Washington, i 1790. Barack Obamas tale natten til onsdag er den 226. af slagsen.

* Af historiske taler kan nævnes:

- Abraham Lincoln krævede i 1862 slaveriet afskaffet.

- Franklin D. Roosevelt forberedte i 1941 sine landsmænd på at gå i krig mod Nazityskland.

- Richard Nixon forsøgte i 1974 - forgæves - at rense sig selv i Watergate-skandalen.

- Bill Clinton lykkedes til gengæld med at charmere nationen i 1990 - midt under rigsretssagen mod ham i Lewinsky-skandalen.

- George W. Bush fik i 2002 sat et stort fingeraftryk på den internationale debat ved at stemple Iran, Irak og Nordkorea som "ondskabens akse".

* Mindst ét medlem af regeringen skal være fraværende, så vedkommende kan tiltræde præsidentembedet i tilfældet af et attentat under talen.

* Talen bliver transmitteret på landsdækkende amerikansk tv, og da Barack Obama holdt sin første State of the Union-tale i 2009, fulgte 53 millioner tv-seere med.

* Talen tager som regel lidt over en time. Når præsidenten har talt, kommer oppositionen med et modsvar.

Kilder: Senatet, Det Hvide Hus

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.