Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fængslede Lula opgiver præsidentvalg og udpeger sin afløser

Den populære ekspræsident opgiver at stille op til valget i Brasilien og udpeger Fernando Haddad som afløser.

Fernando Haddad er udpeget som afløser for tidligere brasiliansk præsident Luiz Inacio Lula da Silva.
Fernando Haddad er udpeget som afløser for tidligere brasiliansk præsident Luiz Inacio Lula da Silva.

Den fængslede ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva har opgivet at stille op ved det kommende præsidentvalg i Brasilien.

I stedet bliver hans partifælle Fernando Haddad arbejderpartiets præsidentkandidat.

Beslutningen blev tirsdag godkendt på et møde i Brasiliens Arbejderparti (PT) i den sydlige by Curitiba, hvor Lula afsoner en lang fængselsdom for korruption.

- En uskyldig mand er blevet fængslet, men ikke hans idéer, lyder det i en erklæring fra Lula, der tirsdag blev læst op af Lulas partifælle Luiz Eduardo Greenhalgh.

- Vi er millioner af Lula'er, og fra i dag vil Fernando Haddad være Lula for millioner af brasilianere, tilføjer han.

Lula afsoner i øjeblikket en 12 års fængselsdom for korruption. Han var præsident fra 2003 til 2010 og er fortsat Brasiliens mest populære politiker.

Lula, der nægter sig skyldig, planlagde til trods for fængselsdommen at stille op til valget 7. oktober.

Sent i august valgte en valgdomstol dog at blokere Lulas kandidatur. Afgørelsen blev siden stadfæstet i højesteret. Dermed var alle Lulas ankemuligheder udtømte.

Før udelukkelsen førte Lula meningsmålingerne klart foran sin højreorienterede modkandidat.

Opbakningen til Fernando Haddad, der er tidligere borgmester i Sao Paolo, er stigende. Han ligger i den seneste meningsmåling på tredjepladsen.

Han har dermed brug for Lulas opbakning, hvis han skal have en chance ved valget.

Meningsmålinger har imidlertid vist, at omkring halvdelen af Lulas støtter er tilbøjelige til at stemme på den politiker, som Lula udpeger som sin afløser.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.