Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fængsel vil ikke ændre Breiviks afsoningsforhold trods dom

ederen af fængslet i Skien peger på, at dommen ikke er retskraftig, og derfor vil han ikke ændre praksis.

I Skien i Norge er man ikke klar til at ændre forholdene - endnu.
I Skien i Norge er man ikke klar til at ændre forholdene - endnu.

Fængslet i Skien, hvor Anders Behring Breivik afsoner sin dom, vil ikke ændre forholdene for massemorderen, efter at byretten onsdag afgjorde, at hans menneskerettigheder krænkes.

Breivik har klaget over at sidde isoleret stort set døgnet rundt. Byretten i Oslo dømte, at forholdene for den 37-årige er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Fængslets leder, Ole Kristoffer Borhaug, fortæller imidlertid, at han ikke har i sinde at ændre forholdene.

Han peger på, at dommen indtil videre ikke er retskraftig. Regeringsadvokaten, som har ført sagen for kriminalforsorgen, oplyser, at man endnu ikke har besluttet, om sagen skal ankes eller ej.

- Som jeg fortolker dommen, handler det mere om ændringer på systemniveau. Vi må forholde os til gældende regler, og så fortsætter vi som før, siger Ole Borhaug.

Fængselslederen bygger sin tolkning på, at loven tydeligt siger, at indsatte på en afdeling med særligt sikkerhedsniveau ikke kan have samvær med indsatte fra andre afdelinger.

I øjeblikket er der ikke andre indsatte end Breivik på en afdeling med særligt høje sikkerhedskrav.

- Selv hvis der skulle komme andre indsatte på afdelingen, er det ikke sikkert, at det er muligt med samvær. Det er en konkret vurdering i hvert tilfælde med hensyn til sikkerheden, siger Borhaug.

Dommen får heller ikke fængselslederen til at overveje at tilbyde massemorderen mere professionelt samvær, da det vil kræve mange ressourcer.

Der er to punkter i dommen, som kan føre til ændringer - hvis den bliver gældende.

Det handler dels om at fjerne en glasvæg ved besøg, dels om mere kontakt med andre. Det sidste vil, slår lederen fast, kræve en regelændring.

Ifølge den europæiske menneskerettighedskonventions artikel tre må ingen udsættes for tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Det er den artikel, som den norske stat er dømt for.

Breivik blev idømt 21 års forvaring for drab på 77 mennesker i Oslo og på Utøya i 2011.

/ritzau/NTB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.