Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Europæiske ledere reagerer afmålt på Trumps luftangreb i Syrien

Tyskland og Frankrig reagerer med afdæmpet forståelse for Trumps beslutning om at bombe syrisk luftbase. Britisk premierminister kalder angreb for passende reaktion på Assads barbariske regime.

Natten til fredag affyrede USA Tomahawkmissiler​ mod den syriske luftbase al-Shayrat (billedet). Trumps beslutning bliver mødt med kritik i både Paris og Berlin. 
Natten til fredag affyrede USA Tomahawkmissiler​ mod den syriske luftbase al-Shayrat (billedet). Trumps beslutning bliver mødt med kritik i både Paris og Berlin. 

BERLIN: Europæiske ledere reagerer med blandede følelser på Trumps beslutning om at bombe luftbasen al-Shayrat.

I en fælles erklæring placerer både den tyske kansler Merkel og Frankrigs præsident Hollande ansvaret for den amerikanske reaktion på Assad-regimets skuldre. »Præsident Assad bærer eneansvaret for den udvikling«, lyder det fra Paris og Berlin, der samtidig opfordrer alle involverede parter til at afstemme yderligere tiltag med FN’s sikkerhedsråd.

Ikke desto mindre var der også hug til Trumps beslutning om at intervenere i den syriske borgerkrig. I Frankrig var præsidentkandidat Marine Le Pen fredag morgen klar med kritik af det amerikanske luftangreb. »Lad os afvente resultaterne af en international undersøgelse, før der udføres angreb i Syrien. Jeg er rystet over denne reaktion«, lyder det fra Front National-politikeren, der dermed lægger sig på linje med Kreml.

Frankrigs socialistiske udenrigsminister Jean-Marc Ayrault betegner det amerikanske luftangreb som en advarsel til »et kriminelt regime«.

Få timer inden angrebet på luftbasen Khan Shaikun havde Ayrault ellers afvist at følge Trump i en eventuel militær indsats i Syrien. »Den diplomatiske løsning har førsteprioritet«, sagde udenrigsministeren torsdag i et interview med tv-stationen CNews.

I Tyskland omtaler udenrigsminister Sigmar Gabriel det amerikanske luftangreb som ’forståeligt’. »At USA nu reagereret med et angreb på Assad-regimets militære strukturer er forståeligt, eftersom regimet stod bag denne grusomme krigsforbrydelse«, lyder det i en pressemeddelelse fra det tyske udenrigsministerium.

Natten til fredag sendte USA Tomahawk-missiler mod den syriske luftbase al-Shayrat, hvor Assad-regimet ifølge amerikanske efterretningskilder har opbevaret kemiske våben.  Det amerikanske luftangreb kommer som gengældelse for Assad-regimets nylige anvendelse af giftgas i byen Khan Shaikun.

I en tv-transmitteret tale kort efter angrebet appellerede Trump til USA’s traditionelle alliancepartnere. »Jeg opfordrer alle civiliserede nationer til at støtte os«, sagde præsident Trump.

I Tyskland var oppositionspolitikeren Jürgen Trittin fra De Grønne ikke sen til at kritisere det amerikanske luftangreb som indenrigspolitisk motiveret. »Det amerikanske luftangreb bidrager ikke til en løsning af konflikten i Syrien«, sagde Trittin til radiostationen Deutschlandfunk.

I Angela Merkels CDU er der også kritiske stemmer at spore. »Vi ønsker, at indsatsen mod Assad-regimet finder sted på et folkeretligt grundlag«, siger forbundsdagsmedlemmet Roderich Kiesewetter i et interview med Deutschlandfunk. Kiesewetter betonede, at der indtil videre ikke findes beviser for, at den syriske regering står bag giftgasangrebet i Khan Shaikun. »Vi må ikke synke til Ruslands niveau.«

Anderledes håndfast lyder signalerne fra London, hvor en talsmand for premierminister Teresa May betegnede det amerikanske luftangreb som et passende svar på den syriske regerings »barbariske angreb med kemiske våben«.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.