Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Europæiske lande afviser Trump: Klimaaftale kan ikke genforhandles

Trump vil søge en mere »fair« klimaaftale. Men den står ikke til genforhandling, siger Frankrigs præsident.

Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har sammen med Italien udsendt en fælles udtalelse i kølvandet på Trumps beslutning om at trække USA ud af Paris-klimaaftalen.
Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har sammen med Italien udsendt en fælles udtalelse i kølvandet på Trumps beslutning om at trække USA ud af Paris-klimaaftalen.

Da USA's præsident, Donald Trump, torsdag aften slog fast, at landet ikke længere vil være en del af Paris-klimaaftalen, lagde han samtidig op til, at han ville forhandle en ny og »mere fair« aftale.

Det kommer dog ikke til at ske, hvis det står til de tre toneangivende europæiske lande Frankrig, Tyskland og Italien.

I en fælles udtalelse ærgrer landene sig over, at USA trækker sig fra aftalen.

»Vi er stærkt overbevist om, at Paris-aftalen ikke kan genforhandles, siden den er et afgørende redskab for vores planet, samfund og økonomier,« lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters i den fælles udtalelse.

I udtalelsen lyder det endvidere, at landene vil styrke deres støtte til udviklingslande med at nå deres klimamål.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har talt i telefon med Trump torsdag aften.

Macron har ifølge Reuters sagt til Trump, at »intet kan blive genforhandlet«, hvad angår den internationale FN-klimaaftale fra Paris i 2015.

Den franske præsident siger yderligere, at de to lande fortsat kan samarbejde - bare ikke om klimaet.

Ifølge officielle kilder har Trump foruden den franske præsident talt i telefon med Canadas premierminister, Justin Trudeau, Storbritanniens premierminister, Theresa May, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Merkel udtrykker ifølge AFP skuffelse over beslutningen, og hun kalder på en fortsættelse af »klimapolitik, der beskytter vores verden«.

Ifølge Trump er klimaaftalen dårlig for de amerikanske arbejdere, og det er hans hovedprioritet at forbedre deres vilkår.

FN's klimasekretariat (UNFCCC) ærgrer sig i en udtalelse over, at USA har trukket sig ud af Paris-aftalen.

»I forbindelse med dette, står vi klar til at gå i dialog med USA om betydningen af denne udtalelse.«

»Paris-aftalen er stadig en historisk aftale underskrevet af 194 lande og ratificeret af 147. Derfor kan den ikke blive genforhandlet på baggrund af en enkelt part,« lyder det i en udtalelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.