Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Europæisk æggeskandale rykker til Sverige

Der er solgt æg i Sverige med spor af insektgift, der er ulovlig at bruge i fødevarer.

Flere europæiske lande har måtte trække millionvis af æg tilbage, som indeholder rester af ulovlig insektgift. Reuters/Hannibal Hanschke/arkiv
Flere europæiske lande har måtte trække millionvis af æg tilbage, som indeholder rester af ulovlig insektgift. Reuters/Hannibal Hanschke/arkiv

Stockholm. Æg, som indeholder rester af en ulovlig insektgift, er fundet i Sverige.

Det oplyser den svenske levnedsmiddelstyrelse i en pressemeddelelse på dets hjemmeside.

De giftfyldte æg er en del af en større europæisk fødevareskandale.

Den foreløbige melding fra Fødevarestyrelsen i Danmark er, at der ikke er fundet æg med spor af fipronil i Danmark.

Torsdag kom det frem, at æg med spor af insektgiften var fundet i både Holland og Tyskland.

- Æg, som er fjernet i flere EU-lande på grund af rester af fipronil, er solgt i Sverige.

- Levnedsmiddelstyrelsen fik informationen fra EU-Kommissionen i dag og har sammen med de kommunale levnedsmiddelkontroller startet arbejdet med at stoppe salg, og spore hvor æggene eller æggeprodukterne er solgt, skiver levnedsmiddelstyrelsen.

Giftstoffet Fipronil er ikke tilladt i landbruget i Danmark, hvor det kun bruges til skadedyrsbekæmpelse af for eksempel kakerlakker.

Ifølge de svenske myndigheders beregninger er der dog ikke en sundhedsmæssig risiko, hvis man spiser æggene med giftrester. Det gælder både voksne og børn.

Millioner af æg er ifølge det britiske medie The Guardian blevet tilbagekaldt fra butikker og varehuse i Tyskland og Holland og er blevet forhindret i at blive solgt i Belgien.

Test af æggene havde vist alt for højt indhold af giftrester, til at det må indtages.

Omkring 180 tyske landbrug er midlertidigt blevet lukket, for at problemets omfang kan undersøges.

Samtidig har den tyske fødevarekæde Aldi fredag meddelt, at de trækker alle æg i deres butikker i Tyskland tilbage som en sikkerhedsforanstaltning.

Torsdag meddelte EU-Kommissionen, at man mente at have situationen under kontrol.

Ifølge de belgiske myndigheder undersøges to firmaer i Flandern, der specialiserer sig i salg af insektgift til tyske og belgiske landmænd.

Firmaerne menes at have blandet den ulovlige fipronil med lovlige insektmidler.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.