Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU vil stramme kontrollen med kød

Der er behov for flere dna-tests af kød og skærpede regler om mærkning af forarbejdet kød, lyder meldingen efter et hasteindkaldt møde blandt landbrugs- og fødevareministre i Bruxelles som følge af hestekødsskandalen.

Test af kød på et laboratorium i Tyskland som følge af den europæiske hestekødsskandale.
Test af kød på et laboratorium i Tyskland som følge af den europæiske hestekødsskandale.

Der er behov for flere dna-tests og skrappere regler om mærkning af kød.

Det er holdningen hos flere af de europæiske fødevare- og landbrugsministre, der onsdag aften mødtes for at diskutere den galopperende skandale med hestekød i færdigvarer i en række europæiske lande.

»Jeg ser gerne, at kød dna-testes under forarbejdningen og senere, når det er blevet til færdigvarer, og det skal ske rutinemæssigt i alle medlemsstater,« sagde den britiske landbrugsminister Owen Paterson ifølge Reuters.

Den irske fødevareminister Simon Coveney opfordrede også EU til at skærpe reglerne omkring mærkning af forarbejdet kød. I øjeblikket skal fersk oksekød mærkes med oprindelseslandet. Kravet udvides senere i år til også at omfatte fersk svinekød, lammekød og fjerkræ.

Men kravet om mærkning med oprindelseslandet gælder endnu ikke forarbejdet kød, der indgår i færdigretter. EU-kommissionen siger ifølge Reuters, at man er opmærksom på problemet og arbejder på at undersøge, om mærkningsreglerne kan skærpes.

EU arbejder sideløbende på at fastslå kilden til den udbredte snyd med hestekød.

»Alle lande, som dette kød har passeret på dets vej gennem Europa, er naturligvis under mistanke,« sagde EUs forbrugerkommissær, Tonio Borg.

Han understreger, at det er for tidligt at pege fingre ad nogle lande endnu, eftersom det fortsat er uklart, hvor snyderiet er foregået.

Danske forbrugere har sandsynligvis også stiftet bekendtskab med hestekød i frosne lasagner, som er produceret af det franske selskab Comigel. Det oplyste De Samvirkende Købmænd onsdag.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger til TV 2 Nyhederne, at »skandalen rykker tættere og tættere på de danske forbrugere«.

Hun er tilfreds med meldingen fra de øvrige fødevareministre.

»Jeg er tilfreds med, at EUs forbrugerkommissær går ind i sagen og forlanger intensiveret kontrol. Vi vil blandt andet tage ud og screene produkter i supermarkederne,« siger Mette Gjerskov.

Der er taget prøver af de frosne lasagner, der er solgt i Danmark, og som er under mistanke for at indeholde hestekød. Resultaterne af prøver ventes at foreligge i næste uge.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.