
BRUXELLES: EU bliver på alle fronter nødt til at samarbejde mere og bedre med lande i Mellemøsten og Nordafrika, der lider mere end nogen andre under den terrorisme, som islamistiske ekstremister udøver. På den korte bane kan der blandt andet blive tale om sikkerhedsrådgivning, mens det på den lange bane handler om uløste konflikter, der med udenrigsminister Martin Lidegaards (R) ord »har fostret det kaos, som terrorismen er født af«.
»Det mest konkrete, vi har drøftet, er, hvordan vi kan samarbejde direkte med alle de regeringer, der er både i Mellemøsten og det nordlige Afrika. Hvordan kan vi udveksle flere informationer, hvordan kan vi lave bedre uddannelsesindsatser, men selvfølgelig også i den hårde ende, hvordan vi kan samarbejde bedre militært. Og det tog vi med i ind frokostdiskussionen med Den Arabiske Liga, hvis generalsekretær var med,« fortæller Martin Lidegaard efter gårsdagens udenrigsministermøde i Bruxelles.
Fælles kamp
Udenrigsministeren understreger sammen med sine kolleger, at der er meget fokus på, hvordan man sikrer, at det bliver en fælles kamp mod ekstremismen, uanset hvilken nationalitet eller religion man har. Mere end nogen andre er det muslimer, der er ofre for islamistiske terrorister, understreger flere af udenrigsministrene.
»Vi arbejder meget tæt sammen med vores arabiske partnere i kampen mod terrorisme, og senere på ugen mødes vi i koalitionen mod ISIL (Islamisk Stat, red.) i London for at vurdere vores fremskridt i kampen mod ISIL i Irak og Syrien og for at diskutere de næste skridt. De muslimske lande i verden har lidt mest under terrorismen. De vil fortsat være i frontlinjen, og vi skal derfor fortsætte med at arbejde tæt sammen,« siger den britiske udenrigsminister, Philip Hammond.
Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, fortæller, at samtalen med generalsekretæren for Den Arabiske Liga, Nabil al-Arabi, ikke mindst handlede om, hvordan EU kan hjælpe i kampen mod foreign fighters og finansieringen af terror.
Al-Arabi siger ifølge Deutshce Welle, at de arabiske staters organisation Den Arabiske Liga bakker op om øget samarbejde, men også at der er begrænsninger, samt at det ikke kun handler om sikkerhed.
»Det er ikke bare et militært og sikkerhedsmæssigt spørgsmål, men det omfatter intellektuelle, kulturelle, mediemæssige og religiøse sfærer, siger Al-Arabi ifølge det tyske medie.
Kære læser
Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.
Med venlig hilsen
Redaktionen