Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU vedtager 20 mål for EU-borgernes sociale rettigheder

EU-top klar med ny søjle af sociale rettigheder. Det er politiske mål og ikke juridisk holdbare rettigheder.

Arkivfoto. EU-ledere har på et topmøde i Göteborg underskrevet en såkaldt europæisk søjle med 20 principper for sociale rettigheder i EU. Der er tale om politiske mål.
Arkivfoto. EU-ledere har på et topmøde i Göteborg underskrevet en såkaldt europæisk søjle med 20 principper for sociale rettigheder i EU. Der er tale om politiske mål.

EU udstikker nye politiske mål med 20 principper for de europæiske borgeres sociale rettigheder.

Det sker fredag på EU's sociale topmøde i Göteborg. Topmødet handler om at skabe fair job og vækst.

Rettighederne handler om lige muligheder og adgang til arbejdsmarkedet for alle. Om rimelige arbejdsvilkår. Og om social beskyttelse og inklusion.

Der er ikke tale om, at EU-borgerne hermed har fået nye rettigheder, der holder i retten.

I stedet er det en politisk aftale om at arbejde for fair job og vækst ved at kombinere åbne markedsøkonomier med ordentlige sociale sikkerhedsnet.

Premierminister Jüri Ratas fra det estiske EU-formandskab, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, skriver på EU's vegne under på den såkaldte europæiske søjle for sociale rettigheder.

EU fokuserer normalt meget på økonomi og handel. Men EU er mere end et indre marked og penge, lyder det fra Juncker.

Det handler om vores værdier. Om måden, vi vil leve på. Så nu skal der også leveres på det sociale område, lyder det ved underskrivelsesceremonien.

»Hvis vi vil være troværdige, skal vi levere,« siger EU-Kommissionens formand.

»Det her er begyndelsen. Det er ikke afslutningen. Og vi er ikke engang midt i det hele,« siger han.

Danmark og de andre EU-lande har udstyret de sociale mål med en præambel.

Det er en forklarende indledning, også i 20 punkter, der fortæller, hvad målene betyder og ikke betyder.

Og her bliver det blandt andet fastslået, at den sociale søjle er en politisk hensigtserklæring, der ikke skaber nye juridiske rettigheder.

Det bliver også fastslået, at hovedansvaret for at udvikle arbejdsmarkedet og de sociale systemer ligger hos medlemslandene.

Og at aftalen ikke underminerer den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv forhandler løn og vilkår.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.