Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-udvalg stemmer for at skrumpe EU-Parlament ved brexit

Forfatningsudvalg vil reservere pladser i EU-Parlamentet til fælleseuropæiske lister ved britisk EU-exit.

EU-Parlamentets forfatningsudvalg stemmer om fordelingen af pladser i EU-Parlamentet efter brexit. Scanpix/Frederick Florin/arkiv
EU-Parlamentets forfatningsudvalg stemmer om fordelingen af pladser i EU-Parlamentet efter brexit. Scanpix/Frederick Florin/arkiv

Bruxelles. EU-Parlamentet bør skrumpe fra 751 til 705 valgte medlemmer, når briterne forlader EU.

Men samtidig skal der afsættes pladser til mulige fremtidige fælleseuropæiske lister, hvor folk fra forskellige medlemslande kan vælges ind.

I hvert fald hvis det står til EU-Parlamentets forfatningsudvalg, der tirsdag har vendt tomlen op til et forslag om fordelingen af sæder.

Briterne sidder i øjeblikket på 73 pladser i parlamentet. Forslaget lyder, at 27 af dem bør fordeles på 14 af de EU-lande, der bliver i unionen.

Heriblandt ser udvalget, at blandt andet Danmark, Polen og Sverige bliver hver én plads rigere, mens for eksempel Frankrig og Spanien bør vokse med hver fem sæder.

De sidste 46 pladser vil udvalget reservere til enten fremtidige udvidelser af EU eller en mulig fremtidig fælleseuropæisk liste.

Forslaget blev stemt igennem tirsdag med 21 stemmer for og 4 imod.

I dag har Danmark 13 ud af de nuværende 751 pladser.

Men bliver forslaget vedtaget, kan der fra briternes exit blive plads til 14 danske parlamentarikere ud af de kommende 705.

Det samlede EU-Parlament skal stemme om forslaget, når det samles i Strasbourg i februar.

Men i sidste ende er det EU's stats- og regeringschefer, der skal vedtage fremtidens fordeling af pladserne i parlamentet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.