Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU truer Ungarn med retssag for at redde eliteuniversitet

Ungarns forsøg på at lukke universitet i Budapest kan resultere i en retssag, advarer EU-Kommissionen.

Første næstformand for EU-Kommissionen, Frans Timmermans.
Første næstformand for EU-Kommissionen, Frans Timmermans.

EU-Kommissionen truer med at hive Ungarn i retten for en række politiske beslutninger, som premierminister Viktor Orbán står bag.

Blandt andet kan en ny lov, som truer med at lukke det prestigefulde universitet Central European University (CEU), være i strid med EU-lovgivning.

»Central European University er en af de vigtigste højere læreanstalter - ikke bare i Ungarn, men i Europa,« siger den første næstformand for EU-Kommissionen, Frans Timmermans.

Ungarns parlament vedtog 4. april en ny lov, der indebærer strenge restriktioner for universiteter uden for Europa. Blandt andet vil CEU blive ramt af loven, da universitetet er registreret i USA.

Det var den ungarskfødte milliardær og finansmand George Soros, der grundlagde CEU i 1991 efter kommunismens fald.

Universitetet har i dag 1800 studerende fra 100 lande og rangerer blandt de 50 bedste universiteter i verden.

Kritikere ser den nye lov som et angreb fra premierminister Viktor Orbán på George Soros. Premierministeren beskylder Soros for at forsøge at blande sig i politik og underminere Europa ved at fremme indvandringen hertil.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.