Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-toppen prøver at undgå en handelskrig med USA

Trumps toldsatser er udtryk for en djævelsk plan, siger tysk professor. EU-toppen skal diskutere krisen.

USA's præsident, Donald Trump, underskrev 8. marts i Det Hvide Hus en beslutning om at indføre told på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium. Den nye told skal efter planen gælde fra klokken 5.01 fredag morgen dansk tid. Men EU forsøger til det sidste at blive undtaget. Scanpix/Susan Walsh/arkiv
USA's præsident, Donald Trump, underskrev 8. marts i Det Hvide Hus en beslutning om at indføre told på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium. Den nye told skal efter planen gælde fra klokken 5.01 fredag morgen dansk tid. Men EU forsøger til det sidste at blive undtaget. Scanpix/Susan Walsh/arkiv

Bruxelles. EU og USA kan ryge ud i en handelskrig, netop som de europæiske ledere torsdag og fredag er samlet til topmøde i Bruxelles.

Her er præsident Donald Trumps told på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium røget op på toppen af dagsordenen.

Den nye amerikanske told skal efter planen gælde fra klokken 5.01 fredag morgen dansk tid.

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, har de seneste dage været i Washington i et forsøg på at overtale USA til at undtage EU fra tolden.

Malmström udsendte onsdag sidst på dagen en udtalelse sammen med den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross.

Her fremgik det, at diskussionen om handelsspørgsmål af fælles interesse fortsætter med henblik på "at identificere gensidigt acceptable resultater så hurtigt som muligt".

Lykkes det ikke at blive undtaget, er EU parat til at slå igen med told på en lang række amerikanske produkter lige fra motorcykler over peanut butter til juice og whisky.

Hvis det sker, har Trump truet med at lægge straftold på tyske biler i en yderligere optrapning.

Økonomiprofessor Gabriel Felbermayr, der er direktør ved det tyske Ifo-institut, mener, at krisen i værste fald kan smadre det internationale handelssystem.

- Toldsatserne er udtryk for en form for djævelsk plan, siger Felbermayr.

Han siger, at Trump ikke mener, at verdenshandelsorganisationen, WTO, tjener USA's interesser.

Og hvis den amerikanske præsidents mål er at svække det internationale handelssystem, så handler han på en måde meget klogt, mener Felbermayr.

Frygten i EU er, at Trump vil forsøge at splitte medlemslandene ved at tilbyde at undtage nogle af dem fra den amerikanske told. Men ikke alle.

- Det kan drive meget store kiler ind i den europæiske toldunions mekanik. Og det kan have meget alvorlige konsekvenser, siger Gabriel Felbermayr.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre EU-ledere skal på topmødet tage bestik af situationen og forsøge at sætte kursen videre frem.

EU-præsident Donald Tusk siger, at EU må forberede sig på alle scenarier.

- Som verdens største handelsblok vil EU's svar være ansvarligt og rimeligt, lyder det fra Tusk før topmødet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.