Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-top står fast over for Trump: Klimaaftalen kan ikke genforhandles

Trump sagde tidligere på måneden, at USA trækker sig fra klimaaftalen og vil forsøge at genforhandle den.

EU-lederne bakker op om FN's klimaaftale og fastslår, at den ikke kan genforhandles.

Det fastslår de torsdag aften på EU-topmødet i Bruxelles.

USA's præsident, Donald Trump, meddelte tidligere på måneden, at USA vil trække sig fra FN's internationale klimaaftale, der blev vedtaget i Paris i 2015.

Han sagde samtidig, at han vil forsøge at forhandle en ny og mere »fair« aftale.

Men det vil EU-lederne ikke være med til.

»Aftalen er fortsat en hjørnesten i den globale indsats for effektivt at tackle klimaændringerne og kan ikke genforhandles,« hedder det i en fælles erklæring fra EU's stats- og regeringschefer.

EU-toppen siger i deres erklæring, at EU og medlemslandene vil »fortsætte med at føre an i kampen mod klimaforandringer«.

Donald Trump mener, at klimaaftalen er dårlig for amerikanske arbejdere.

»Denne aftale handler mindre om klimaet og mere om andre landes økonomiske fordel over USA,« sagde Donald Trump, da han 1. juni blæste retræte.

»Resten af verden klappede, da vi underskrev aftalen. De var helt vilde,« sagde Trump.

195 lande vedtog klimaaftalen i Paris i december 2015. Her var USA repræsenteret af daværende præsident Barack Obama.

Aftalen skal holde den globale temperaturstigning under to grader i forhold til førindustrielt niveau. Den skal desuden sigte efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

Klimaaftalen bliver af EU-lederne set som et afgørende element i at sikre moderniseringen af Europas industri og økonomi, hedder det i deres udtalelse.

»EU og dets medlemslande vil udvide samarbejdet med internationale partnere under Parisaftalen. Især med de mest sårbare lande,« står der.

Dermed vil EU »demonstrere solidaritet med fremtidige generationer og ansvar for hele planeten«.

Medlemslandene og EU-Kommissionen skal »undersøge alle midler for at nå disse mål«.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.